Bez milosti! Matovič chce zaviesť nový trest pre opitých vodičov

ta3 TASR
3.10.2022 11:03

Minister vnútra Roman Mikulec avizuje v súvislosti s nedeľnou tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.

Nehoda sa stala na Zochovej ulici v Bratislave. Opitý vodič vrazil autom do ľudí, ktorí čakali na mestskú hromadnú dopravu. Na frekventovanej zastávke zvyknú čakať na autobusový spoj aj študenti, ktorí potom smerujú na internáty do Mlynskej doliny. Medzi štyrmi obeťami boli práve mladí ľudia. Viacerí ľudia sa pri nehode zranili a dvaja bojujú o život.

Auto by prepadlo štátu

Minister vnútra Roman Mikulec avizuje v súvislosti s tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh. 

"Zvolám pracovnú skupinu a následne predložím koaličným partnerom návrh, aby boli nekompromisné tresty pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nevinné ľudské životy pre opitých za volantom nesmú vyhasínať," skonštatoval Mikulec na sociálnej sieti.

Minister vnútra už o problematike hovoril aj s premiérom a ministrom spravodlivosti. Nevylúčil vyššie trestné sadzby za jazdu pod vplyvom alkoholu či ďalšie opatrenia. Vedel by si predstaviť napríklad doživotné odobranie vodičského oprávnenia, prípadne aj odobranie vozidlá, ako navrhuje Matovič. Dodal, že pri väčšom počte obetí hrozí už teraz trest sedem až 12 rokov väzenia. Podporí akékoľvek návrhy, ktoré prispejú, aby sa podobným tragédiám zamedzilo. Návrhy opatrení dal vypracovať aj dopravnej polícii. Privíta tiež akékoľvek konštruktívne návrhy z odbornej obce.

Matovič v príspevku s názvom "AUTO ZA ALKOHOL! Bez milosti" uviedol, že auto v rukách opitého človeka je nebezpečnou zbraňou. Ak sa podľa jeho slov niekto rozhodne so zbraňou v rukách ohrozovať nevinných ľudí, treba k nemu pristúpiť tak, "akoby chodil po ulici a náhodne len tak strieľal."

"Dnes na koaličnej rade navrhnem zavedenie nemilosrdného trestu pre vodičov s 1 a viac promile: Automobil, v ktorom bude pristihnutý vodič s 1 a viac promile prepadne v prospech štátu. Bez debaty. Nemilosrdne. Okamžite na mieste," napísal minister Matovič na Facebooku.

Rovnako sa má postupovať aj v prípade, ak bude auto požičané. "Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných," načrtol šéf vládneho hnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok