Vodičovi, ktorý zapríčinil nehodu v centre Bratislavy, hrozí podľa právnika vysoký trest

ta3/Alžbeta Múcsková
3.10.2022 11:31

Nedeľná nehoda v centre Bratislavy si vyžiadala piatich mŕtvych a viacero zranených, z ktorých jeden bojuje o život. Vodičovi, ktorým mal byť športový funkcionár Dušan D., hrozí odňatie slobody až na 12 rokov. Pod vplyvom alkoholu vrazil autom do ľudí, ktorí čakali na zastávke MHD Zochova.

cgb
TASR/Pavol Zachar

Vodič osobného auta Dušan D. nabúral v nedeľu po 22. hodine do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova v Bratislave. Vodič bol podľa prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana agresívny. V krvi mu polícia namerala 1,6 promile alkoholu. 

Podľa trestného zákona je jazda pod vplyvom alkoholu trestaná odňatím slobody na jeden rok. Pri ublížení na zdraví alebo poškodení majetku sa táto trestná sadzba zvýšuje. "Takto je to uvedené v trestnom zákonníku, avšak v skutočnosti sa to často nedeje," priznala pre ta3 rektorka Akadémie policajného zboru a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa Kurilovskej hrozí v tomto prípade páchateľovi odňatie slobody na sedem až 12 rokov. 

"Ide o jeden skutkový čin, ktorý sa skladá z viacerých trestných činov. Medzi nimi je jazda pod vplyvom alkoholu, ublíženie na zdraví aj usmrtenie viacerých ľudí," uviedol pre ta3 advokát Michal Tokár. 

Očakáva, že súd vyhodnotí všetky trestné činy a vyberie z nich ten najzávažnejší, podľa ktorého bude vodič odsúdený. Kurilovská si myslí, že súd sa prikloní k hornej hranici možného trestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok