V Nemecku tisíce ľudí prekazili pochod neonacistov

TASR
12.1.2013 20:14

Tisíce občanov v nemeckom Magdeburgu prekazili veľkou pouličnou akciou Míľa demokracie a celým radom antipodujatí pochod neonacistov centrom mesta. Asi 800 pravicových extrémistov s čiernymi vlajkami pochodovalo napokon štvrťou Salbke na južnom okraji Magdeburgu.

V Nemecku tisíce ľudí prekazili pochod neonacistov
SITA

Z mesta prišli napriek tomu správy o ojedinelých zrážkach členov menších zoskupení s príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Nielenže lietali kamene, ale došlo aj k odpáleniu pyrotechniky a dymových bômb. V okolí sídla miestnej CDU neznáme osoby podpálili kontajner s komunálnym odpadom.

O zraneniach predbežne niet informácií, najmenej dvoch demonštrantov však dočasne zadržali, informovala tlačová agentúra DPA. V teréne bolo viac ako 2000 príslušníkov polície, ktorá požiadala aj o posily z iných spolkových krajín. Išlo o jednu z najväčších policajných akcií v histórii Saska-Anhaltska s hlavným cieľom zabrániť zrážkam neonacistov s antidemonštrantmi.

Extrémisti si pre pochod mestom zvolili obdobie, v ktorom si v Magdeburgu pripomínajú 68. výročie zničenia mesta. Pri leteckom útoku zo 16. januára 1945 zahynulo okolo 2500 ľudí, značná časť mesta ľahla popolom. Práve toto výročie slúži neonacistom v uplynulých rokoch opakovane ako dôvod na demonštráciu v Magdeburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok