V potrubiach Nord Stream 1 sa podarilo stabilizovať tlak. Plyn by už nemal unikať ani z jedného plynovodu

ta3 ČTK
2.10.2022 14:49

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 sa už zrejme tiež zastavil, uviedli podľa agentúry AP dánske úrady. Dánsko v sobotu oznámilo, že plyn pravdepodobne prestal unikať aj z plynovodného potrubia Nord Stream 2.

n b
TASR/AP

"Spoločnosť Nord Stream AG informovala Dánsky energetický úrad, že sa zrejme podarilo dosiahnuť stabilný tlak v potrubí Nord Stream 1. To zrejme znamená, že prestal unikať plyn aj po dvoch posledných hlásených únikoch," uviedol dánsky úrad na twitteri.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom v utorok varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Vo štvrtok potom informovalo o štvrtom úniku. Škandinávski seizmológovia oznámili, že v pondelok zaregistrovali na dne Baltského mora výbuchy, jeden slabší a druhý silnejší. Ich silu odhadli na niekoľko stoviek kilogramov výbušnín.

Nemecko v sobotu ohlásilo, že chce úniky z potrubia vyšetriť spoločne s Dánskom a Švédskom. Podľa EÚ aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a ruský prezident Vladimír Putin v piatok obvinil Spojené štáty a ich spojencov, že plynovody poškodili oni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok