Prezidenti členských štátov NATO: Suverenita Ukrajiny ako aj jej územná celistvosť je nespochybniteľná

ta3 TASR
2.10.2022 09:59

Prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré v nedeľu poskytol hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

hf
TASR/Martin Baumann

"Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine," podotkli v spoločnom vyhlásení. Zdôraznili, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

Ako ďalej uviedli, pevne stoja za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúceho sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii. Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali prezidenti Slovenskej republiky, Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

"My, prezidenti krajín strednej a východnej Európy, ktorých lídri navštívili Kyjev počas vojny a na vlastné oči boli svedkami dôsledkov ruskej agresie, nemôžeme mlčať tvárou v tvár očividnému porušovaniu medzinárodného práva Ruskou federáciou, a preto vydávame nasledujúce vyhlásenie: Potvrdzujeme podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Neuznávame, a nikdy neuznáme, snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Pevne stojíme za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúceho sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii. Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine. Všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti."
Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky

Miloš Zeman, prezident Českej republiky  

Alar Karis, prezident Estónskej republiky  

Egils Levits, prezident Lotyšskej republiky  

Gitanas Nausda, prezident Litovskej republiky

Stevo Pendarovski, prezident Severného Macedónska  

Milo Đukanović, prezident Čiernej Hory  

Andrzej Duda, prezident Poľskej republiky  

Klaus Iohannis, prezident Rumunskej republiky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok