Schwarzenberg prekvapil, vo finále sa stretne so Zemanom

TA3, TASR, SITA, idnes.cz
12.1.2013 17:20

V prvom kole českých prezidentských volieb tesne zvíťazil Miloš Zeman. Po sčítaní 100% hlasov získal viac ako 24 percent. Do druhého kola postupuje aj Karel Schwarzenberg, ktorý oslovil len o necelé percento menej voličov.

Die Welt: Šľachtic ohromil Česko

Obaja "finalisti" si v druhom kole nič nedarujú

Sklamanie Jana Fischera, radosť a ambícia zvíťaziť Karla Schwarzenberga

Sklamanie pociťuje zrejme dnes kompletná sedmička kandidátov, pre ktorú sa boj o Pražský hrad končí dnešným prvým kolom historicky priamej voľby prezidenta ČR. Zrejme najviac sklamaným však takmer s určitosťou bude expremiér Jan Fischer, ktorý až do záveru predvolebnej kampane patril medzi hlavných favoritov a ktorého na tretiu priečku odsunuli Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg až v samotnom finiši.

Ako Fischer uviedol v prvej reakcii na volebný neúspech pre verejnoprávnu Českú televíziu, na analýzy príčin volebného výsledku je ešte priskoro. Fakty je však potrebné rešpektovať, aj keď je tu určitá miera sklamania, dodal.

Podľa vlastných slov Fischera neprekvapil volebný výsledok v Prahe, kde dominuje Karel Schwarzenberg. Očakával ho asi ako každý, vyplynulo z jeho slov pre internetový server iDNES.cz. Predbežne však neprezradil, či svojim voličom odporučí podporu niektorého z úspešnejších kandidátov, a ak áno, ktorého.
Otázku prípadného odporúčania svojim voličom zváži podľa vlastných slov aj štvrtý v poradí, kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

Podstatne viac dôvodov na radosť mal práve šéf českej diplomacie, líder a kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, ktorému sa v uplynulých dňoch podaril husársky kúsok. Dôsledkom jeho mimoriadneho finišu v predvolebnej kampani je prienik až tesne za favorizovaného Miloša Zemana na druhú postupovú priečku.

Karel Schwarzenberg v prvej reakcii nenechal nikoho na pochybách, že berie postup a účasť v druhom kole ako veľkú výzvu a že súboj so skúseným politikom, akým je expremiér Miloš Zeman, vníma ako náročnú úlohu.

Súčasný minister zahraničných vecí však zároveň nezabudol pripomenúť, že vníma Miloša Zemana skôr ako osobnosť symbolizujú minulosť, a vyjadril presvedčenie, že sa v praxi uplatní heslo Pravda zvíťazí. V nasledujúcich 14 dňoch sa rozhodne o budúcnosti republiky, vyhlásil Karel Schwarzenberg a vyjadril nádej, že v súboji zvíťazí.

Jedna z porazených kandidátok Zuzana Roithová už avizovala, že odporučí svojim voličom, aby v druhom kole podporili práve Karla Schwarzenberga. Ten sa zrejme bude môcť oprieť aj o podporu voličov Přemysla Sobotku, kandidáta ODS, ktorý však dnes utrpel volebné fiasko. Jana Bobošíková nemieni v druhom kole odporučiť podporu "ani eurofederalistu Zemana, ani eurohujera Schwarzenberga", píše internetový server iDNES.cz.

V Prahe volebnú atmosféru počas celého dňa sledoval náš spolupracovník David Vozdecký

Schwarzenberg získal Brno, Zeman Juhomoravský kraj

Profil Miloša Zemana

Expremiér Miloš Zeman sa v druhom kole prekvapujúco stretne s ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom. Agentúra SITA prináša Zemanov portrét.

Vyštudovaný ekonóm Miloš Zeman bol členom komunistickej strany, do ktorej vstúpil v čase uvoľňovania pomerov vo vtedajšom Československu, ktoré ukončila invázia vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. O dva roky ho zo strany vylúčili. Opäť sa zaktivizoval počas Nežnej revolúcie, keď sa zapájal sa do činnosti Občianskeho fóra. O komunizme sa neskôr vyjadril, že "jeho pád sa začal v roku 1969 pristátím Američanov na Mesiaci". Zeman bol zástancom udržania spoločného štátu a navrhol vznik česko-slovenskej únie, čo podporovalo aj slovenské HZDS, proti bola však najsilnejšia česká strana ODS. V roku 1993 sa stal predsedom ČSSD, ktorú v roku 1998 doviedol k historickému volebnému víťazstvu. Zeman však mohol stáť na čele jednofarebnej menšinovej vlády len vďaka tvrdo kritizovanej takzvanej opozičnej zmluve, ktorá mu zabezpečila podporu ODS na čele s expremiérom Václavom Klausom. Zemanova vláda vydržala celé štyri roky, čo sa odvtedy žiadnemu českému premiérovi nepodarilo.

V roku 2002 však už Zeman nekandidoval a vzdal sa aj postu predsedu ČSSD. O rok neskôr sa pokúsil získať prezidentský úrad, no v tajnej voľbe v parlamente vypadol už v prvom kole, keď ho nepodporili ani jeho niekdajší spolustranníci. Následne sa zo spoločenského života stiahol. Naďalej však pretrvávali verejné spory s jeho nástupcami na predsedníckej stoličke. Tvrdo kritizoval Vladimira Špidlu, Stanislava Grossa a nakoniec aj Jiřího Paroubka a práve ostré hádky s ním v roku 2007 vyvrcholili Zemanovým vystúpením z ČSSD. V roku 2012 však oznámil svoju prezidentskú kandidatúru, v ktorej ho podporili komunisti aj odchádzajúci prezident Klaus, ktorého Zeman označil za "jediného silného protihráča, ktorého v českej politike stretol".

Zemanova politická kariéra je poznačená korupčnými aférami či snahami o zdiskreditovanie jeho odporcov. Preslávil sa však najmä svojím charakteristickým rečníckym štýlom a často tvrdými slovnými útokmi najmä na novinárov, medzi ktorými je podľa neho "najväčší počet hlupákov na štvorcový meter". Novinárov dokonca označil za "hnoj či fekálie". Známy je aj jeho výrok na margo Kosova, ktoré označil za "teroristickú islamskú diktatúru financovanú narkomafiami".

Zeman je ženatý, má dve deti, jedno z prvého manželstva. Žije na Vysočine. Známy je ako milovník becherovky a piva, pričom, ako sa vyjadril, "alkoholikom nie je ten, kto pije, ale ten, kto nevie piť". O sociálnej demokracii povedal, že "nezachraňuje neschopných, ale pomáha neschopným, aby sa stali schopnými". V roku 2005 vydal knihu Jak jsem se mýlil v politice, v ktorej zhrnul svoje skúsenosti a zážitky. Kniha sa stala bestsellerom roka.

TB Miloša Zemana

ČSSD podporila Zemana

Najsilnejšia česká opozičná strana ČSSD oznámila, že svojim prívržencom nepriamo odporúča v druhom kole prezidentských volieb podporiť svojho niekdajšieho predsedu Miloša Zemana. Ten iba nečakane tesne vyhral prvé kolo, kým kandidát ČSSD Jiří Dienstbier skončil na štvrtom mieste.

Výzvu na zváženie podpory Zemanovi oficiálne tlmočil šéf sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. Podľa jeho slov je lepšie podporiť kandidáta, ktorý nemá so súčasnou vládou premiéra Petra Nečasa nič spoločné. Sobotka zároveň dodal, že išlo o jednomyseľné rozhodnutie vedenia strany, z ktorej Zeman pred šiestimi rokmi vystúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok