Chaos a násilnosti v Indonézii. Počet obetí tragédie po futbalovom zápase prekročil hranicu 120, sú medzi nimi aj deti

ta3 ČTK TASR
2.10.2022 07:47

Najmenej 32 detí zahynulo pri tlačenici na futbalovom štadióne v Indonézii, ktorá si vyžiadala celkovo 125 obetí na životoch. V pondelok to oznámil predstaviteľ indonézskeho ministerstva pre posilnenie postavenia žien a ochranu detí. Informuje podľa správy agentúry AFP.

Pôvodne bolo hlásených 174 mŕtvych a ďalších najmenej 180 zranených. Podľa polície utrpelo zranenie viac ako 300 osôb. O tragédii informovali zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na miestnu políciu a úrady na ostrove Jáva. Najmladšia obeť mala iba tri alebo štyri roky, dodal predstaviteľ ministerstva Nahar, ktorý podobne ako mnohí Indonézania používa len jedno meno. 

Násilnosti vypukli po tom, čo fanúšikovia porazeného domáceho tímu vtrhli na ihrisko. Polícia po neúspešnej snahe ich z neho dostať nasadila slzný plyn, jeho použitie na štadiónoch je ale podľa bezpečnostných pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA zakázané. Podľa miestnych médií väčšina ľudí zomrela alebo bola smrteľne zranená v tlačenici, ktorá nastala, keď sa fanúšikovia snažili utiecť pred slzným plynom. Mnohí padali na zem a ďalší po nich šliapali.

Predseda FIFA Gianni Infantino bol tragédiou zdesený. "Futbalový svet je po týchto tragických udalostiach v šoku. Je to čierny deň pre všetkých, ktorí sa vo futbale pohybujú, takú tragédiu si nemožno ani predstaviť. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť rodinám a priateľom obetí, ktoré pri tomto tragickom incidente prišli o život," uviedol päťdesiatdvaročný švajčiarsky funkcionár. O použití slzného plynu sa vo vyhlásení nezmienil, FIFA už ale skôr uviedla, že si vyžiada správu z vyšetrovania.

Podľa AFP a AP je medzi obeťami aj niekoľko policajtov, priamo na štadióne zomreli dvaja. "Tridsaťštyri ľudí zomrelo na štadióne a zvyšok podľahol zraneniam v nemocnici," uviedol vo vyhlásení šéf miestnej polície podľa AFP.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok