ONLINE: Najlepšia odpoveď na anexiu je podpora Ukrajine, povedal šéf NATO, Macron chce sankcie

ta3 ČTK TASR ČT24
2.10.2022 07:18

Najlepšou odpoveďou na ruskú anexiu ukrajinských území je pokračovať v podpore Ukrajiny. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce v reakcii na anexiu pracovať s únijnými partnermi na ďalších sankciách proti Rusku, uviedla v nedeľu agentúra AFP. Udalosti sme sledovali online.

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:03 Do ukrajinskej armády vstúpilo od začiatku ruskej invázie z 24. februára už približne 900 učiteľov. Povedal to v nedeľu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, pričom túto skutočnosť označil za skvelý príklad ich "služby ľudu". Informoval o tom denník The Guardian. 

22:41 Lídri únijných krajín budú na piatkovom neformálnom summite v Prahe rokovať o ďalšej podpore Ukrajine a o cenách a dodávkach energií. Stojí to v pozvánke, ktorú rozoslal predseda Európskej rady Charles Michel. Predstaviteľov štátov EÚ vyzval k pevnému postoju proti ruskej anexii ukrajinských území.

22:38 Počas noci na sobotu ktosi pomocou dronov špehoval výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku vo vojenskom priestore Wildflecken. Uviedol to portál Business Insider, ktorému to potvrdila hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany.

22:04 Podľa generálneho štábu ukrajinské jednotky odrazili ruské pokusy o postup pri meste Bachmut, obcí Zajceve, Spirne a štyroch ďalších osád v Doneckej oblasti. Píše to The Kyiv Independent.

21:19 Úrady Ruskom anektovaného Krymského polostrova začali preverovať okolnosti zverejnenia videa, v ktorom víťazka súťaže krásy Missis Krym 2022 spieva známu ukrajinskú pieseň Červená kalina (Červona kalina). Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) videozáznam s klipom Oľgy Valejevovej bol už medzičasom z internetu odstránený. 

20:37 Británia zaobstará dve špecializované lode na ochranu infraštruktúry na dne morí, ako sú plynovody či káble. Oznámil to minister obrany Ben Wallace, podľa ktorého je po poškodení plynovodu Nord Stream nutné viac chrániť tento druh infraštruktúry. Wallace nepriamo naznačil, že za poškodením potrubia stojí Rusko, napísala agentúra Reuters.

20:15 Česká republika nebude tolerovať ruské hanebné porušovanie medzinárodného práva, sprostú krádež územia iného štátu a Putinovej koloniálnej snahy, povedal ČTK v reakcii na ruskú anexiu štyroch ukrajinských území minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti).

18:55 Ruský prezident Vladimir Putin má najmenej troch dvojníkov, povedal podľa agentúry Unian šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Uviedol tiež, že v rozviedke sú ľudia, ktorí sa priamo na Putinových dvojníkov špecializujú.

18:23 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdí, že podporu jej vstupu do Severoatlantickej aliancie vyjadrilo už desať krajín tohto obranného bloku. Na svojom webe o tom informovala britský denník The Guardian. 

18:22 Členské krajiny Európskej únie si začali predvolávať ruských veľvyslancov, aby im tlmočili protest proti nelegálnej ruskej anexii ukrajinských území. Ide o súčasť spoločnej reakcie EÚ, ktorú koordinuje Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS), informovala v nedeľu agentúra DPA. 

17:51 V ukrajinskom Izjume bolo počas šiestich mesiacov ruskej okupácie mučenie úplne bežnou praktikou, ktorá postihla vojakov i civilistov, napísala v nedeľu agentúra AP na základe svojho skúmania. Agentúra v nedávno oslobodenom meste lokalizovala desať miest, kde sa mučenie odohrávalo.

16:37 Najlepšou odpoveďou na ruskú anexiu ukrajinských území je pokračovať v podpore Ukrajiny. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce v reakcii na anexiu pracovať s únijnými partnermi na ďalších sankciách proti Rusku, uviedla v nedeľu agentúra AFP. Kvôli pripojeniu štyroch ukrajinských území k Rusku si Nemecko, Taliansko a ďalšie únijné krajiny predvolali ruských veľvyslancov.

16:08 Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 sa už zrejme tiež zastavil, uviedli podľa agentúry AP dánske úrady. Dánsko v sobotu oznámilo, že plyn pravdepodobne prestal unikať aj z plynovodného potrubia Nord Stream 2. 

15:31 Rusko v nedeľu zaútočilo tzv. samovražednými dronmi na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih, ktoré je rodiskom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informoval spravodajský web denník The Times of Israel (TOI). 

15:00 Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence by mala vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur. 

14:51 Nemecko, Dánsko a Nórsko nakúpi šestnásť húfnic Zuzana-2 slovenskej výroby, ktoré daruje Ukrajine. Nemecké ministerstvo obrany oznámilo, že zbrane začne doručovať od budúceho roka. Zásielka vyjde na 29 miliónov eur. Delo je schopné vypáliť šesť projektilov za minútu až do štyridsaťkilometrovej vzdialenosti.

14:21 Rusko na žiadosť tamojšej generálnej prokuratúry obmedzilo prístup k hudobnej platforme Soundcloud pre údajné nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine, oznámila v nedeľu Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor). TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

13:22 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa jeho jednotkám v Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti na Ukrajine podarilo zničiť sedem skladov delostreleckej a raketovej munície. Pri obci Nova Kaluha v Chersonskej oblasti údajne zneškodnili aj navádzací radar pre systém protivzdušnej obrany S-300.

12:57 Ruský ústavný súd schválil balík dokumentov o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku, oznámila ruská agentúra TASS. V pondelok anexii chcú schváliť poslanci.

12:56 Okupanti deportovali z ukrajinskej Luhanskej oblasti ďalších sedemdesiatšesť sirotov do ruskej Moskovskej oblasti, tvrdí šéf oblasti Serhij Hajdaj. Ďalších 104 detí držaných v Ruskom ovládaných regiónoch na východe Ukrajiny je v pláne odviesť k ruským rodinám.

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne "vyčistené" od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP.

12:44 Pápež František vyzval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil "špirálu násilia a a smrti" na Ukrajine, informuje agentúra AP. 

12:24 Za stiahnutím ruských vojakov zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman je "so značnou istotou" zámerné rozhodnutie samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, domnievajú sa vojenskí experti renomovaného amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesla agentúra DPA. 

10:52 Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky v nedeľu zverejnil poľský denník Rzeczpospolita. Správu priniesla agentúra PAP. 

10:51 Podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny už bolo zlikvidovaných viac ako 60 000 ruských vojakov.

10:49 Počet obetí ruského útoku na Záporožskú oblasť stúpol na 31.Guvernér Záporožskej oblasti Oleksandr Starukh informoval, že ďalšia obeť zomrela po tom, čo raketa zasiahla humanitárny konvoj v Záporožskej oblasti 30. septembra.

10:46 Deväť prezidentov krajín strednej a východnej Európy v spoločnom vyhlásení odmietlo ruskú anexiu ukrajinských území a vyzvalo ďalšie členské štáty Severoatlantickej aliancie k "podstatnému zvýšeniu" vojenskej pomoci Ukrajine. "Neuznávame a nikdy neuznáme snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia," hovorí sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

10:23 Titulná strana poľského spravodajského magazínu

10:21 Hlava Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vyhlásil, že ukrajinský úspech pri dobytí mesta Lyman je kľúčový pre oslobodenie ďalších častí regiónu.

9:53 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu  01. októbra 2022 na vstupe do Slovenskej republiky  3 243 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 6  žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 641 ľudí.

Celkový počet vstupov na Slovensko z Ukrajiny od 24. 2. 2022 – 850 004.

Celkový počet výstupov zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 –  619 650. 

Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 95 788.

9:15 Ozbrojené sily Ukrajiny zostrelili 5 zo 7 iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel, ktoré zaútočili na oblasť Mykolajiv.

9:08 Pád Lymanu, bráneného oslabenými jednotkami Západného a Centrálneho vojenského okruhu, kontingentmi dobrovoľníkov a zmobilizovaných záložníkov, podľa britskej rozviedky predstavuje aj politický neúspech Moskvy, deklarujúci úsilie o "oslobodenie" a anexiu Donbasu. Tento ďalší neúspech, sprevádzanými pravdepodobne značnými stratami, najskôr zosilní tlak na velenie ruskej armády, ktorej čelia verejnej kritike.

8:28 Násilným zadržaním generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova si Rusko podľa ISW pravdepodobne pripravuje pôdu na prevzatie právnej zodpovednosti nad elektrárňou, ktorá sa nachádza v Ruskom anektovanej oblasti.

7:50 Ruský ústup pri Lymani naznačuje, že ruský prezident Vladimír Putin sa sústredí na udržanie okupovaných území na juhu Ukrajiny, skôr než na obranu Luhanskej oblasti, píše ISW.

7:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal, že Ukrajina získa späť ďalšie oblasti v regióne Donbas na východe krajiny, ktoré okupujú ruské jednotky. "V priebehu tohto týždňa bolo v Donbase vztýčených čoraz viac ukrajinských vlajok. A o ďalší týždeň ich bude ešte viac," vyhlásil Zelenskyj.

7:21 Rusko v sobotu nezískalo dostatok hlasov na to, aby sa opätovne stalo členom Rady Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). Stalo sa tak z dôvodu krokov, ktoré Moskva v súvislosti s leteckou dopravou podnikla po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Správu priniesli agentúry Reuters a magazínu Politico.

7:14 Austrália oznámila 2. októbra nové sankcie voči 28 ruským splnomocnencom, ministrom a vysokým predstaviteľom, podľa vyhlásenia austrálskeho ministerstva zahraničných vecí.

7:11 Ukrajinskí vojaci po obkľúčení Lymanu na niekoľkých miestach prekročili hranice Luhanskej oblasti. Podľa zatiaľ neoverených správ sa bojuje o obec Kreminna. Pod intenzívnou delostreleckou paľbou ukrajinskej armády sú tam aj mestá Rubižne, Lysyčansk a Severodoneck. Luhanská oblasť je jedným z okupovaných území, ktoré Rusko nelegálne anektovalo.

Veliteľ regionálnej vojenskej správy Luhansk Serhiy Haidai: "Po tom, čo okupanti odídu z Lymanu (ak budú môcť a ak budú mať čas), začne sa deokupácia Luhanskej oblasti. Všetci na to čakáme, pripravený“.

7:08 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Kyrylo Tymošenko v sobotu večer zdieľal bez komentára video, na ktorom ukrajinskí vojaci oznamujú oslobodenie Lymanu. Na konci videozáznamu vojaci zhadzujú ruské vlajky zo strechy miestnej administratívnej budovy a vztyčujú namiesto nich ukrajinskú. Informácie o oslobodení ale Kyjev ešte oficiálne nepotvrdil.

"Oslobodený Lyman je zbavený ruských odpadkov."

7:00 Situáciu na Ukrajine sme ONLINE sledovali aj včera. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok