Na Donbase do týždňa vztýčime ďalšie ukrajinské vlajky, povedal Zelenskyj

TA3 ČTK
1.10.2022 23:30

V Lymane na východe Ukrajiny, kde v sobotu vztýčili ukrajinskú vlajku, sa síce ešte bojuje, ale už tam nie sú ani stopy po pseudoreferende zorganizovanom Moskvou, povedal vo svojom pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina je jediná, kto má odvahu poraziť Rusko, vyhlásil Zelenskyj. Nebudeme ako 300 Sparťanov, ale mnohomiliónový hrdinský štát
TASR/AP

Ukrajinské médiá v sobotu zverejnili video, na ktorom ukrajinskí vojaci vztyčujú ukrajinskú vlajku pri vjazde do Lymanu. Moskva neskôr priznala stiahnutie svojich vojakov od tohto strategického mesta v Doneckej oblasti.

Stalo sa tak pritom len jeden deň po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin slávnostne vyhlásil donecký región spoločne s niekoľkými ďalšími ukrajinskými územiami, kde si Moskva vynútila hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii, za súčasť Ruska. "Rusko zorganizovalo na Donbase frašku, ktorú chcelo vydávať za referendum. O niečo sa tam snažili, obchádzali domy so samopalmi, nosili sem a tam kúsky papiera. A teraz tam je ukrajinská vlajka," zhrnul Zelenskyj.

"Počas týždňa sa objavilo na Donbase viacero ukrajinských vlajok. A za týždeň ich bude ešte viac," zdôraznil Zelenskyj. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v sobotu potvrdila, že ukrajinskí vojaci vstúpili do Lymanu, ktorý Rusko doteraz využívalo ako zásobovací a dopravný uzol na operácie na severe Doneckej oblasti. Maljarová zároveň vyzvala Ukrajincov, aby o postupe bojov zatiaľ nepísali na sociálnych sieťach a počkali na oficiálne oznámenie generálneho štábu ukrajinskej armády.

V septembri dokázali ukrajinské sily počas rýchlej protiofenzívy vytlačiť ruských vojakov z väčšiny Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny a oslobodiť tisíce kilometrov štvorcových Ruskom obsadeného územia. Strata Lymanu podľa agentúry Reuters znamená výrazný problém pre Kremeľ a jeho plány ovládnuť región Donbasu, ktorý tvorí Donecká a Luhanská oblasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok