Rusi už pociťujú obmedzenia na fínskej hranici, tvoria sa aj 18-hodinové kolóny

TA3 ČTK
1.10.2022 23:24

Na rusko-fínskej pozemnej hranici sa kvôli prísnejším kontrolám tvoria až 18-hodinové kolóny po tom, čo Fínsko tento týždeň zakázalo vstup ruským občanom s turistickými vízami. Výrazne sa tak spomalilo odbavenie tých, pre ktorých zostáva Fínsko otvorené, uviedol portál Meduza s odkazom na informačný kanál agentstvonews.

Rusi už pociťujú obmedzenia na fínskej hranici, tvoria sa aj 18-hodinové kolóny
TASR/AP

Počet ruských občanov, ktorí prekračujú hranicu do Fínska, ale klesol, uviedla podľa agentúry AFP pohraničná služba. "Prišli sme o deviatej večer do kolóny pri ruskej colnici a odišli druhý deň o tretej popoludní. Mám študentské vízum vydané Talianskom," popísala jedna Ruska. Iný muž uviedol, že autobus, ktorým ráno pricestoval na hranicu, čakal pri fínskej kontrole až do večera. 

Každého človeka podľa neho fínski pohraničníci kontrolovali asi desať alebo pätnásť minút. Ďalší zdroj povedal, že ľudia, ktorí chcú prejsť hranicu, fínski pohraničníci preverujú na sociálnych sieťach aj po telefóne.

"Počet vstupov (do krajiny) od zavedenia obmedzenia významne klesol," uviedla podľa AFP fínska pohraničná služba. Potom, čo o polnoci zo štvrtka na piatok miestneho času prestalo Fínsko púšťať do krajiny ruských občanov na základe turistického víza, prekonalo v piatok hranicu 1688 osôb. Vo štvrtok to pritom bolo 5200 ľudí a v dňoch po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Ruku fínska pohraničná služba registrovala aj 7- alebo 8-tisíc vstupov denne.

Mnohí Rusi v brannom veku sa snažia odísť z vlasti kvôli obavám, že by mohli byť povolaní do bojov na Ukrajine. Mnohakilometrové kolóny sa vytvorili na jedinom pozemnom prechode s Gruzínskom aj na hranici s Kazachstanom. Na hranici s Gruzínskom ľudia teraz čakajú aj päť dní, uviedla ruská redakcia BBC. Niektorí dokonca v snahe dostať sa rýchlejšie cez hranicu nechávajú autá niekoľko desiatok kilometrov pred ňou a posledný úsek zdolávajú pešo. Dúfajú, že auto vyzdvihne niekto z ich blízkych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok