Francúzsko pokračuje v operácii v Mali, posilní domácu bezpečnosť

TASR, TA3
12.1.2013 16:24

Vojenská intervencia Francúzska proti islamistickým bojovníkom v severnom Mali vystaví francúzskych občanov ohrozeniu. Vyhlásil to dnes hovorca povstaleckej skupiny Ansár ad-Dín.

Francúzsko pokračuje v operácii v Mali, posilní domácu bezpečnosť
SITA

"Bude to mať následky, nielen pre francúzskych rukojemníkov, ale aj pre všetkých francúzskych občanov, kdekoľvek sa ocitnú v moslimskom svete," povedal hovorca pre agentúru Reuters. "Budeme naďalej odolávať a brániť sa. Sme pripravení zomrieť v boji," dodal.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian dnes na tlačovej konferencii oznámil, že na intervenčnej operácii v Mali sa podieľa "niekoľko stoviek" francúzskych vojakov. Operácia má názov Serval. V jej rámci dnes časť jednotiek presunuli na ochranu hlavného mesta Bamako. Minister súčasne bez bližších podrobností potvrdil smrť pilota vrtuľníka, ktorý podľahol zraneniam počas prevozu do nemocnice.

Le Drian uviedol, že intervencia francúzskej armády v Mali má tri ciele: zastaviť ofenzívu džihádistických jednotiek, zabrániť im rozptýliť sa a postarať sa o bezpečnosť francúzskych občanov, ako aj iných občanov krajín EÚ. Francúzske jednotky poskytujú podporu malijskej armáde, ktorej "prečisťujú" terén na pozemné operácie a ktorej jednotky kryjú zo vzduchu.

Le Drian informoval, že situácia v Mali sa v posledných dňoch výrazne zhoršila po tom, ako islamisti podnikli ofenzívu smerom na juh, čo by "mohlo destabilizovať celú krajinu". Hrozbou pre Francúzsko i Európu sú plány islamistických povstalcov vytvoriť islamský štát, a to v blízkosti Európy, uviedol minister. Francúzsko má podľa jeho slov pripravených na vyslanie niekoľko stíhačiek Rafale.

Jednotky západoafrického združenia ECOWAS sa začnú do Mali presúvať v pondelok, informovali vládne zdroje z Pobrežia Slonoviny.

Francúzsko pokračuje v operácii v Mali, posilní domácu bezpečnosť

Francúzsko bude pokračovať v operáciách v Mali, aby pripravilo pôdu pre následnú Afričanmi vedenú intervenciu proti islamistickým povstalcom. Posilní tiež protiteroristické bezpečnostné opatrenia na vlastnom území, oznámil dnes francúzsky prezident Francois Hollande.

V čase, keď francúzske lietadlá ostreľovali povstalecké jednotky druhý deň po sebe, Hollande uviedol, že vydal pokyny, podľa ktorých akcie niekoľko sto francúzskych vojakov vyslaných do Mali musia byť prísne obmedzené na podporu operácie západoafrického združenia ECOWAS.

"Už sme zastavili pokrok našich protivníkov a spôsobili im ťažké straty. Naša misia sa však stále neskončila," povedal Hollande deň po tom, ako francúzske sily spustili nálety a posilnili ochranu metropoly Bamako pred možnou ofenzívou povstalcov. Začiatok operácie, najväčšej zahraničnopolitickej výzvy pre Hollanda od jeho májového zvolenia, poznačila smrť francúzskeho pilota pri piatkových náletoch.

Pre obavy z odvetných útokov na francúzskom území požiadal Hollande vládu, aby čo najrýchlejšie posilnila bezpečnostné opatrenia vo verejných budovách a verejnej doprave. Malijské armádne zdroje a svedkovia medzitým informovali, že pri francúzskych náletoch a pri bojoch o strategické mesto Konna zahynulo viac ako 100 ľudí, vrátane povstalcov i vládnych vojakov.

Podľa armádneho zdroja citovaného agentúrou Reuters bolo terčom leteckých útokov takmer 30 vozidiel s islamistickými bojovníkmi, pričom pri bojoch prišlo o život "vyše 100" povstalcov. Hovorca armády pre Reuters povedal, že obetí na oboch stranách je "mnoho".

Majiteľ obchodu z mesta Konna uviedol, že napočítal 148 tiel na štyroch rôznych miestach. Podľa jeho slov bolo medzi nimi niekoľko desiatok vojakov v armádnych uniformách. Bojovníci z islamistických skupín, ktoré v súčasnosti kontrolujú severnú časť Mali, nenosia vojenské oblečenie, dodáva Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok