Rast miezd môže signalizovať prekonanie dôsledkov poslednej recesie

TASR
12.1.2013 16:15

Priemerná hodinová mzda pracovníkov v amerických súkromných výrobných podnikoch vzrástla v decembri medziročne o 1,7 %. Agentúra Reuters sa odvoláva na údaje americkej vlády, v ktorých však nie sú zahrnuté hodinové mzdy výrobných kontrolórov. Výsledok sa získal z odvetví ťažby surovín a palív, ťažby a spracovania dreva, priemyslu, stavebníctva a služieb. Pracujú v nich štyri pätiny osôb, ktoré americkí štatistici zahŕňajú do pravidelných správ o vývoji príjmov.

Rast miezd môže signalizovať prekonanie dôsledkov poslednej recesie
TA3

V predchádzajúcich piatich mesiacoch ich mzdy vzrástli priemerne o 1,3 až 1,4 %. Vývoj v decembri potvrdil, že sa ich vzostup zrýchľuje. V predchádzajúcich 30 rokoch dosahoval medziročný rast miezd 3,2 %. V štatistike sa tento fakt označuje ako mzdová inflácia.

Zrýchlený rast miezd v decembri môže byť len jednorazovým vybočením z dlhodobého trendu. Podobné momenty sa v posledných piatich rokoch už vyskytli, hoci dlhodobý mzdový trend bol zostupný.
Ak však mzdy budú pokračovať v raste, bude to signalizovať, že dochádza k oživovaniu konjunktúry. Rovnaký vývoj sa v Spojených štátoch zaznamenal na konci krízy v 80. a 90. rokoch a v prvom desaťročí nášho storočia. Vo všetkých prípadoch začali mzdy výraznejšie rásť až tri-štyri roky po recesii.
Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v posledných troch rokoch stúpali medziročne od 1,3 do 3,9 %. Teraz je jej ročná miera okolo 1,5 %.

Vedúci činitelia americkej centrálnej banky, Federálneho rezervného systému (Fed) uviedli, že základná úroková sadzba zostane nízka, pokiaľ miera nezamestnanosti neklesne na 6,5 %. Teraz je o 1,3 percentuálneho bodu vyššia. Druhou podmienkou na vzostup základnej sadzby je, aby rast spotrebiteľských cien neprekročil medziročne 2,5 %.

Fed od vypuknutia recesie v roku 2008 podporil oživenie americkej ekonomiky nákupom štátnych dlhopisov v celkovej sume 2,5 bilióna USD (1,88 bilióna eur). Aj niektorí americkí centrálni bankári vyjadrovali obavy, že v krajine dôjde k prudkému rastu spotrebiteľských cien. Ceny však stúpali ročne veľmi slabo a pohybovali sa okolo inflačného zacielenia Fedu, stanoveného na 2 % ročne.

Mnohí ekonómovia však tvrdia, že sa nezamestnanosť v USA už nedostane na predkrízovú 5-% úroveň. Inflácia by mala začať stúpať skôr, než sa teraz všeobecne predpokladá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok