Evakuačný konvoj sa stal terčom ostreľovania. V Charkovskej oblasti zahynulo minimálne 24 ľudí

ta3 TASR
1.10.2022 13:54

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.

Evakuačný konvoj sa stal terčom ostreľovania. V Charkovskej oblasti zahynulo minimálne 24 ľudí
AP Photo/Leo Correa (ilustračné)

Krajská prokuratúra súčasne informovala, že k útoku došlo 25. septembra pri obci Kurylivka v kupianskom okrese Charkovskej oblasti. Kolónu rozstrieľaných a zhorených áut tam objavili v piatok 30. septembra.

Podľa Vasyla Maľuka, povereného vedením ukrajinskej tajnej služby SBU, sa civilisti zrejme chceli evakuovať a prejsť pritom cez "šedú zónu" medzi Rusmi okupovaným mesto Svatove v Luhanskej oblasti a v tom čase už oslobodeným mestom Kupiansk.

"Brutálny útok na civilistov vykonala sabotážna a prieskumná skupina útočníkov, ktorí z ručných zbraní takmer bezhlavo rozstrieľali šesť starých áut a jednu dodávku (typu) GAZeľ," dodal Maľuk. BBC vo svojej správe upozornila, že ukrajinskými úradmi zverejnené podrobnosti nateraz nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Počas siedmich mesiacov trvania vojny na Ukrajine boli ruské jednotky už viackrát obvinené z brutálneho zaobchádzania s civilistami v okupovaných oblastiach a z ich vraždenia, či mimosúdnych popráv. Po februárovej invázii ruské jednotky obsadili sever a východ Ukrajiny, ale ukrajinské jednotky začiatkom septembra uskutočnili v Charkovskej oblasti veľmi úspešnú bleskovú protiofenzívu, ktorou ich vytlačili z tohto územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok