Ukrajinu čaká ťažká zima. Môže čeliť problémom so zásobovaním energiou

ta3 ČTK
1.10.2022 08:19

Ukrajina môže kvôli vojne v zime čeliť problémom so zásobovaním energiou. Podľa agentúry Reuters predtým varuje riaditeľ sekretariátu Energetického spoločenstva Artur Lorkowski. Tento orgán zriadila Európská únia a jej členské krajiny za účelom rozširovania energetickej politiky bloku na budúcich členov.

ONLINE:
TASR/AP

Dopyt po energiách porastie, zatiaľ čo výroba elektriny môže byť narušená vojnou. Vzhľadom na pokles priemyselnej aktivity o 30 percent sa ale podľa Lorkowského súčasná výroba elektriny na Ukrajine zdá byť dostatočná na pokrytie jej potrieb. "Očakávam ale, že sa situácia môže dramaticky zmeniť, pretože akonáhle začne vykurovacia sezóna, spotreba porastie," povedal Lorkowski Reuters.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a ktorú v súčasnosti drží Rusko, bola odrezaná od siete. V bojových oblastiach sa nachádzajú aj niektoré tepelné elektrárne. Ukrajina stále vyváža elektrinu do EÚ a do Moldavska, čo jej umožňuje vyrovnať medzery v jej financiách. Situácia sa ale môže obrátiť a Ukrajina bude možno musieť dovážať elektrinu z EÚ, uviedol riaditeľ sekretariátu Energetického spoločenstva.

"Pokiaľ ide o plyn, veríme, že situácia je stabilná," povedal Lorkowski. Upresnil, že doteraz je 90 percent produkcie plynu pod kontrolou ukrajinskej vlády a že zásoby na zimu by mali byť dostatočné.

Takmer 1,4 milióna Ukrajincov v súčasnosti nemá prístup k elektrine ani plynu. Sú to ľudia žijúci väčšinou v bojových oblastiach vo východnej a juhovýchodnej časti krajiny, dodal šéf sekretariátu Energetického spoločenstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok