ONLINE: Zelenskyj zrušil plánovanú demobilizáciu. Pri ostreľovaní evakuačného konvoja zomrelo desať detí

ta3 TASR ČTK ČT24
1.10.2022 07:21

Volodymyr Zelenskyj zrušil jesenné odvody do pravidelnej vojenskej služby a odložil demobilizáciu plánovanú na október až december. Vyplýva to z dekrétu zverejneného 30. septembra. Medzi najmenej dvadsiatimi obeťami ruskej paľby na kolónu áut s evakuovanými civilistami, ktorí sa snažili uniknúť do bezpečia pred ruským ostreľovaním nedávno oslobodených miest, je desať detí. Udalosti sme s vami sledovali online.

ergv
TASR/AP

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:30 V Lymane na východe Ukrajiny, kde v sobotu vztýčili ukrajinskú vlajku, sa síce ešte bojuje, ale už tam nie sú ani stopy po pseudoreferende zorganizovanom Moskvou, povedal vo svojom pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

23:24 Na rusko-fínskej pozemnej hranici sa kvôli prísnejším kontrolám tvoria až 18-hodinové kolóny po tom, čo Fínsko tento týždeň zakázalo vstup ruským občanom s turistickými vízami. Výrazne sa tak spomalilo odbavenie tých, pre ktorých zostáva Fínsko otvorené, uviedol portál Meduza s odkazom na informačný kanál agentstvonews.

22:09 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová navštívila ukrajinské prístavné mesto Odesa, kde sľúbila Kyjevu skorú dodávku moderného protivzdušného systému Iris-T. Ministerka sa pri návšteve musela uchýliť do krytu kvôli protileteckému poplachu, napísala agentúra DPA. Kvôli bezpečnostnej situácii zrušila cestu do oblasti blízko bojového frontu.

19:49 Parlamentné voľby v Lotyšsku podľa prvých odhadov vyhrala strana Jednota konzervatívneho premiéra Krišjánisa Karinša. Podľa lotyšskej tlačovej agentúry LETA a televízie LSM získala 22 percent hlasov, napísala agentúra Reuters. To, či sa ministerský predseda udrží pri moci, ale bude závisieť od výsledku potenciálnych koaličných partnerov. Do parlamentu sa zrejme nedostala sociálna demokracia, ktorá mala v končiacom volebnom období najsilnejší poslanecký klub a opierala sa o ruskú menšinu.

19:08 Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní v sobotu spresnili, že útok na konvoj civilistov na ceste medzi východoukrajinskými mestami Kupiansk a Svatove si vyžiadal životy 24 ľudí vrátane 13 detí. Zodpovednosť za tento útok Ukrajina pripisuje ruským jednotkám.

18:50 V oblasti vojenského letiska Beľbek na Krymskom polostrove došlo v sobotu k silnému požiaru a niekoľkým výbuchom, informovala na svojom webe britská stanica BBC s odvolaním sa na gubernátora Ruskom anektovaného mesta Sevastopol Michaila Razvozžajeva.

18:24 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou. S týmto vyhlásením prišiel Kadyrov po tom, ako boli ruské jednotky v sobotu ukrajinskými vojakmi vytlačené z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

17:55 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že zodpovednosť za ústup ruských jednotiek z ukrajinského mesta Lyman nesie veliteľ Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexander Lapin. Informovala o tom v sobotu britská stanica BBC.

17:17 Anexiou ďalších ukrajinských území ruský prezident Vladimir Putin takmer znemožnil koniec vojny. Španielskej televízii RTVE to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Vyzval tiež k ďalším protiruským sankciám a dodávkam zbraní Ukrajine a tiež k väčšej izolácii Ruska na medzinárodnej scéne. Podľa Borrella však vstup Ukrajiny do NATO teraz nepredstavuje "zásadnú otázku".

16:38 Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom je "závažným porušením" medzinárodného práva. Uviedlo to so vojom sobotňajšom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyzvalo na rokovania o ukončení konfliktu 

16:36 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v sobotu uviedla, že Rusko ju informovalo, že "generálny riaditeľ jadrovej elektrárne v Záporoží bol dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky". Ani MAAE, so sídlom vo Viedni, bezprostredne neposkytla bližšie informácie, dodala AP.

16:21 Rusko oznámilo, že stiahlo svojich vojakov z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP. 

16:06 Ukrajinské úrady začali so zisťovaním totožnosti civilistov, ktorých telá sa našli v rozstrieľanom konvoji áut objavenom pri meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. O život prišlo najmenej 20 ľudí vrátane desiatich detí, informovala v sobotu agentúra AFP. 

16:00 Rusko v sobotu zastavilo dodávky zemného plynu do Talianska. Moskva sa tak snaží ešte viac eskalovať európsku energetickú krízu. Informovali agentúry DPA a Bloomberg.

15:37 Rusko na Ukrajine zabíja ľudí, o ktorých najnovšie tvrdí, že sú jeho vlastní občania, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Ruská stratégia expanzie podľa britského rezortu obrany  vyústila do "zabíjania civilistov, o ktorých teraz tvrdí, že sú to jeho vlastní občania".

15:25 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu pripustil, že v súvislosti s konfliktom s Moskvou "sú možné rokovania", avšak "jedine s novým prezidentom Ruska". Informoval denník The Guardian. 

15:12 Ukrajinskí vojaci vstúpili do strategicky dôležitého mesta Lyman na východe Ukrajiny, napísal v sobotu spravodajský server Meduza s odvolaním sa na očitých svedkov, ktorí podľa portálu videli vojakov v "západnej polovici mesta".

14:47 Medzi najmenej dvadsiatimi obeťami ruskej paľby na kolónu áut s evakuovanými civilistami, ktorí sa snažili uniknúť do bezpečia pred ruským ostreľovaním nedávno oslobodených miest, je desať detí.

14:16 Ukrajinci pri vstupe do Lymanu.

13:55 Najmenej 20 ľudí prišlo v sobotu o život pri ostreľovaní evakuačného konvoja v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Prostredníctvom aplikácie Telegram to oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Sinehubov, ktorý pripísal útok ruským okupačným silám.

13:22 Volodymyr Zelenskyj zrušil jesenné odvody do pravidelnej vojenskej služby a odložil demobilizáciu plánovanú na október až december. Vyplýva to z dekrétu zverejneného 30. septembra.

12:49 Ruský raper Ivan Vitalijevič Petunin spáchal v piatok samovraždu, aby sa vyhol povolaniu do bojov na Ukrajine. V rozlúčkovom videu to nazval aktom "posledného protestu" proti vojne, ktorú na Ukrajine vedie ruský prezident Vladimir Putin. 

12:13 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu požiadala ruské úrady o správy týkajúce sa zadržania generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne.

11:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok poďakoval armáde za úspechy na fronte a ohlásil oslobodenie obce Jampol pri Lymane. Ukrajina podľa Zelenského prevzala iniciatívu vo vojne proti Rusku.

11:04 Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny obkľúčili mesto Lyman, kde sa nachádza asi 5000-5500 Rusov.

10:25 Hraničnými priechodmi prešlo včera na vstupe do Slovenskej republiky 3 326 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 174 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 046 ľudí. 

9:53 Ruská vojenská hliadka zadržala v piatok Ihora Murašova, generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne ležiacej na okupovanom území na juhu Ukrajiny. Murašov ako generálny riaditeľ nesie hlavnú a výlučnú zodpovednosť za jadrovú a radiačnú bezpečnosť elektrárne a jeho zadržanie môže ohroziť jej prevádzku.

9:30 Ukrajinské ozbrojené sily aktualizovali počty ruských strát.

8:59 Ukrajinci hlásia ďalší úspech na juhu. Zlikvidovali plameňometný systém, tri tanky a vrtuľník.

8:22 Ukrajinské vojská zrejme plne obkľúčia či dobyjú strategicky dôležité mesto Lyman na východe Ukrajiny počas nadchádzajúcich 72 hodín, predpovedal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok poďakoval armáde za úspechy na fronte a ohlásil oslobodenie obce Jampol pri Lymane.

7:55 Ukrajina môže kvôli vojne v zime čeliť problémom so zásobovaním energiou. Podľa agentúry Reuters pred tým varuje riaditeľ sekretariátu Energetického spoločenstva Artur Lorkowski. Dopyt po energiách porastie, zatiaľ čo výroba elektriny môže byť narušená vojnou.

7:55 Ukrajina môže kvôli vojne v zime čeliť problémom so zásobovaním energiou. Podľa agentúry Reuters pred tým varuje riaditeľ sekretariátu Energetického spoločenstva Artur Lorkowski. Dopyt po energiách porastie, zatiaľ čo výroba elektriny môže byť narušená vojnou.

7:37 Japonský premiér Fumio Kišida v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom  prezidentom Volodymyrom Zelenským odsúdil ruskú anexiu okupovaných častí Ukrajiny. "Povedal som mu, že proces, ktorý Rusko nazvalo referendami, a jeho anexia častí Ukrajiny by nikdy nemali byť akceptované a že ich dôrazne odsudzujem," uviedol Kišida po telefonáte. 

7:20 Ministri zahraničných vecí Estónska, Lotyšska a Litvy v piatok oznámili, že ich krajiny podporujú čo najskoršie prijatie Ukrajiny do NATO. Všetci traja ministri zdieľali na Twitteri rovnaký príspevok v tomto duchu.

7:00 Situáciu na Ukrajine sme ONLINE sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok