Armáda v Burkine Faso zvrhla prezidenta, po polnoci tiež uzatvorí hranice

ta3 TASR
30.9.2022 23:58

Predstavitelia armády Burkiny Faso v piatok oznámili, že zvrhli prezidenta Paula-Henriho Sandaoga Damibu, ktorý sa v krajine chopil moci po prevrate a zosadení voleného lídra krajiny v januári tohto roka. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Armáda v Burkine Faso zvrhla prezidenta, po polnoci tiež uzatvorí hranice
Twitter/Reuters

O zosadení podplukovníka Damibu informovali vo vysielaní štátnej televízie. Za nového vodcu krajiny vyhlásili kapitána Ibrahima Traoreho.

Armáda tiež oznámila, že od polnoci miestneho času zatvorí hranice, pozastaví platnosť ústavy a rozpustí vládu. Zároveň vyhlásila zákaz vychádzania od 21:00 h do 5:00 h.

"Rozhodli sme sa prevziať zodpovednosť, pričom nás vedie jediný ideál - obnovenie bezpečnosti a integrity nášho územia," uviedli rebeli vo vysielaní.

Bývalá francúzska kolónia Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami napojenými na al-Káidu a Islamský štát, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ich útoky si vyžiadali už tisíce obetí, kým zhruba dva milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.

Damiba po januárovom prevrate sľúbil, že džihádistov udrží pod kontrolou. V krajine však následne prepukla vlna násilia, ktorú vyvolávajú povstalci z okolitých krajín napojení na al-Káidu a Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok