Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN žiadajúcu odsúdenie referend na Ukrajine a označilo ju za provokáciu

ta3 TASR
30.9.2022 22:07

Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné. Informovali agentúry AP a AFP.

Rezolúciu podporilo desať z 15 členských krajín BR OSN. Štyri krajiny - Brazília, Čína, Gabon a India - sa zdržali, píše agentúra DPA. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia návrh rezolúcie označil za provokáciu a nepriateľský čin.

BR OSN mimoriadne zasadla pre ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, pripomína AFP. Rezolúciu predložili Spojené štáty a Albánsko. Požadovala odsúdenie "nezákonných" referend v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny a vyzývala všetky krajiny, aby neuznali žiadnu zmenu štátnych hraníc Ukrajiny. Rezolúcia tiež požadovala, aby Rusko okamžite stiahlo všetkých svojich vojakov z Ukrajiny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že USA sa budú usilovať o hlasovanie na pôde Valného zhromaždenia OSN, ak Rusko zabráni vykonávať svoje povinnosti Bezpečnostnej rade OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok