Putin podpísal dekrét o jesennom odvode do armády, do služby musí nastúpiť 120-tisíc mužov

ta3 ČTK
30.9.2022 20:06

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok podpísal dekrét o jesennom odvode do armády. Do vojenskej služby má podľa neho nastúpiť 120-tisíc mužov vo veku medzi 18 a 27 rokmi. Minulý týždeň šéf Kremľa v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

Podľa dekrétu musia byť od začiatku novembra do konca decembra povolaní branci, ktorí nie sú v zálohe a na ktorých sa vzťahuje povinná vojenská služba. Tí, ktorým ročná služba skončila, musia byť z armády k 1. októbru prepustení, uvádza sa vo vyhláške.

V rámci čiastočnej mobilizácie, ktorú Rusko vyhlásilo minulú stredu, chce armáda podľa ministra obrany Sergeja Šojgua povolať 300-tisíc rezervistov. Niektoré nezávislé ruské médiá medzitým napísali, že sa Moskva snaží zmobilizovať vyše milióna ľudí. Z rôznych ruských regiónov prichádzajú správy, že povolávací rozkaz dostali aj chronicky chorí muži alebo tí, ktorí presiahli branný vek.

Putin tiež podpísal dekrét podľa ktorého cudzincom slúžiacim v ruskej armáde zjednodušuje získanie štátneho občianstva. Dekrét v piatok zverejnila ruská vláda.  Nárok na zjednodušené udelenie občianstva budú mať cudzí štátni príslušníci alebo osoby bez štátnej príslušnosti, ktorí s ruskou armádou podpíšu najmenej ročný kontrakt a najmenej šesť mesiacov sa budú zapájať do vojenských operácií. Ak sa pre zranenie nemôžu vrátiť na bojisku, stačí im aj menej ako šesť mesačná vojenská služba.

Agentúra AFP pripomína, že podľa schváleného dekrétu majú nárok na zjednodušené získanie občianstva aj manželky, deti, či rodičia cudzincov slúžiacich v ruskej armáde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok