Putin obviňuje Západ zo sabotáže na plynovody, Blinken označil jeho tvrdenia za absurdné

ta3 TASR
30.9.2022 19:53

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil v piatok tvrdenie ruského prezidenta o sabotovaní plynovodov Nord Stream západnými krajinami za absurdné a poburujúce. Informovala agentúra AFP.

Blinken chce hovoriť s Lavrovom. Žiada vzájomnú výmenu väzňov
TASR/AP

Dánsko a Švédsko tento týždeň oznámili úniky z plynovodov v Baltskom mori. Západné krajiny to označili za zjavný výsledok sabotáže, hoci nie je jasné, kto ju mohol vykonať.

"Naozaj nemám čo povedať k absurdnému tvrdeniu prezidenta Putina, že my alebo iní naši partneri alebo spojenci sme za toto nejako zodpovední," povedal Blinken a odsúdil "poburujúce dezinformačné kampane" Moskvy.

"Prídeme na koreň tomu, čo sa stalo. A o tieto informácie sa podelíme, hneď ako ich budeme mať, ale nechcem predbiehať vyšetrovanie," dodal šéf diplomacie USA.

Putin v piatok na ceremónii v Kremli, venovanej anektovaniu štyroch ukrajinských oblastí, tvrdil, že "Anglosasi" sa presunuli od sankcií voči Moskve k "teroristickým útokom" a sabotovali plynovody Nord Stream 1 a 2 v snahe "zničiť európsku energetickú infraštruktúru".

"Urobili to tí, ktorí z toho profitujú," dodal šéf Kremľa bez toho, aby menoval konkrétnu krajinu. Agentúra AP pripomína, že západné krajiny obvinenia z útokov na plynovody dôrazne popreli. Poukazujú tiež na to, že z chaosu na energetických trhoch a nárastu cien energií profituje Rusko, nie Európa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok