Ukrajinský premiér Šmyhaľ s prezidentom Zelenským podpísali žiadosť o zrýchlený vstup do NATO

ta3 TASR
30.9.2022 19:04

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. Informujú agentúra Reuters a britský denník The Guardian.

Ukrajinský premiér v príspevku na sociálnej sieti Twitter ďalej napísal, že "Ukrajina bráni demokraciu, princípy slobody a celý civilizovaný svet" a dokázala, že je dôstojným a spoľahlivým spojencom.

Zelenskyj pri podpise žiadosti uviedol, že proces "zrýchleného" vstupu do NATO je možný. Ako príklad uviedol Fínsko a Švédsko, ktoré tento rok začali proces vstupu do Aliancie bez akčného plánu členstva. "Je to spravodlivé. Je to spravodlivé aj pre Ukrajinu. Ide o upevnenie toho, čo sme už dosiahli a aké sú naše hodnoty, na úrovni zmluvy," povedal Zelenskyj v prejave, z ktorého citovala jeho kancelária.

"Chápeme, že si to vyžaduje súhlas všetkých členov Aliancie. A preto, kým sa to deje, ponúkame realizáciu našich návrhov týkajúcich sa bezpečnostných záruk pre Ukrajinu a celú Európu v súlade s Kyjevským bezpečnostným paktom, ktorý bol vypracovaný a predložený našim partnerom," dodal.

Zelenskyj povedal, že Ukrajina a spojenci si dôverujú, pomáhajú a navzájom sa chránia. "Toto je Aliancia. De facto. Dnes sa Ukrajina uchádza o to, aby to bolo aj de iure," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok