Prezidentka omilostila muža, ktorý bol odsúdený za prechovávanie marihuany

ta3 TASR
30.9.2022 18:39

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok omilostila za kúpu a prechovávanie marihuany odsúdeného 28-ročného muža a 35-ročnú ženu, ktorá bola podmienečne odsúdená pre spáchanie drobnej krádeže v hodnote 28 eur. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová prijíma kandidátov na uvoľnené ministerské posty po odídencoch zo SaS
TASR/Jaroslav Novák

"V prvom prípade prezidentka odpustila odsúdenému z päťročného trestu odňatia slobody jeho nevykonaný zvyšok," priblížil. Omilostený bol pod podmienkou, že do konca pôvodne udeleného trestu, teda jeden rok a štyri mesiace, nespácha úmyselný trestný čin.

Muž bol súdom právoplatne odsúdený za kúpu a prechovávanie marihuany. "Ako vyplýva zo žiadosti o milosť, odsúdený marihuanu nepredával a návykovú látku si v malom množstve zaobstaral výlučne pre vlastnú potrebu," uviedol Strižinec, podľa ktorého prezidentka pri posudzovaní žiadosti zohľadnila najmä skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval.

"Hodnotenie z ústavu na výkon trestu odňatia slobody je kladné a jeho postoj k spáchanej trestnej činnosti je kritický," doplnil hovorca. Odsúdený v minulosti riadne pracoval a posledným zamestnávateľom bol hodnotený kladne. Podľa Strižinca hlava štátu súhlasí, že drogovú trestnú činnosť je potrebné primerane postihovať. "Avšak je potrebné rozlišovať medzi dílermi a konzumentmi," doplnil.

Pre dobro detí

V druhom prípade odpustila ročný trest odňatia slobody 35-ročnej žene pod podmienkou, že po dobu jedného roka odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin. "Rozhodla tak v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti odsúdenej," vysvetlil Strižinec.

Odsúdená je totiž matkou šiestich maloletých detí, dve najmladšie sú v útlom veku a stále ich dojčí. "V prípade, ak by nastúpila na výkon trestu, otec detí, ktorý pracuje a rodinu zabezpečuje finančne, by sa len ťažko vedel postarať o štyri najmenšie deti v predškolskom veku," priblížil hovorca.

Žena bola podmienečne odsúdená na trest odňatia slobody v trvaní jeden rok so skúšobnou dobou dva roky pre spáchanie drobnej krádeže v hodnote 28 eur. "Keďže v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia jej tri deti nenavštevovali riadne školu a mali vymeškané neospravedlnené vyučovacie hodiny, súd jej nariadil výkon trestu," uviedol hovorca. Okrem uvedených trestných činov nebola v minulosti odsúdená pre spáchanie inej trestnej činnosti.

Pri posudzovaní žiadosti zohľadnila prezidentka najmä zložitú sociálnu situáciu rodiny. "Zo žiadosti o milosť vyplýva, že deti omilostenej si riadne plnia školskú dochádzku," doplnil Strižinec. V spolupráci s príslušným Centrom pre rodiny a deti došlo aj k zlepšeniu rodičovskej starostlivosti a matka preukázala, že sa o deti vie a chce postarať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok