Putin prisľúbil hájiť anektované ukrajinské územia: Za nami je pravda, za nami je Rusko!

ta3 ČTK
30.9.2022 18:02

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok v Kremli pred zrakmi členov ruskej vládnucej elity sľúbil hájiť anektované ukrajinské územia, predstavujúce asi 15 percent rozlohy susednej krajiny, "všetkými dostupnými prostriedkami".

Predstaviteľ jadrovej mocnosti zároveň vyzval Kyjev na rokovanie, zdôraznil však, že anektovaných území sa Moskva nevzdá. Prejav, ktorý predchádzal podpisu zmlúv o pripojení ukrajinských oblastí k Rusku, Putin venoval predovšetkým kritike "kolektívneho Západu", ktorý podľa neho z chamtivosti vedie hybridnú vojnu proti Rusku. Rusi sa ale odmietajú podriadiť hegemónii Spojených štátov a západným "falošným pravidlám", uviedol Putin.

Vlastná ceremónia v Kremli začala s približne so štvrťhodinovým oneskorením oproti avizovanému začiatku.

"Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali," vyhlásil prezident v narážke na výsledky hlasovania v medzinárodne neuznanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike a čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti. Putin je presvedčený, že ruský parlament schváli pripojenie týchto štyroch oblastí k Rusku. "Je to vôľa miliónov ľudí," zdôraznil ruský vodca, ktorý sa odvolával na právo na sebaurčenie zakotvené v Charte OSN aj na ruské dejiny, výsledky vojen a bitiek.

Kyjev a Západ výsledky referend neuznávajú a nehodlajú uznať ani anexiu ukrajinského územia. Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská vpadli na konci februára na Ukrajinu, obvinil "kolektívny Západ", že kríza vznikla jeho vinou, v dôsledku jeho politiky, vedenej roky pred ruskou "špeciálnou vojenskou operáciou", ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine.

Západ vedie proti Rusku hybridnú vojnu a snaží sa podriadiť si všetky krajiny sveta. Ale Rusko nebude žiť podľa falošných pravidiel a Západ nemá žiadne morálne právo hodnotiť počínanie Ruska, zdôraznil Putin. "Nikdy sme neprijali a neprijmeme taký politický rasizmus, nenávisť proti Rusku," povedal ruský vodca.

Putin tiež vyčítal Spojeným štátom bombardovanie Drážďan, Hirošimy a Nagasaki počas druhej svetovej vojny, ako aj to, že podľa jeho slov "fakticky" dodnes okupujú Nemecko, Japonsko a Južnú Kóreu. Európski politici sa podľa Putina pokorne podriaďujú požiadavkám Spojených štátov na zavádzanie ďalších sankcií proti Rusku, hoci tieto sankcie v zásade vedú k zničeniu európskeho priemyslu a odporujú záujmom európskych krajín.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok