Nemyslím si, že pripojenie ukrajinských území si medzi ruskými obyvateľmi vyslúži nadšenie, uviedol odborník

ta3 ČTK
30.9.2022 16:07

Hoci sa piatková ceremónia o pripojení štyroch ukrajinských území k Rusku v mnohom podobala anexii Krymského polostrova v roku 2014, okolnosti oznámenia sú iné, zhodujú sa podľa BBC odborníci. Otázkou je, ako uprostred konfliktu prijmú anexiu nového územia občania Ruska, aj ako sa Moskva vysporiada s nejasnými hranicami v oblastiach, ktoré plne nekontroluje.

Kremeľ sa údajne stavia proti Putinovi, pomýšľa nad jeho výmenou
TASR/AP

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy, ktorými sa k Rusku pripájajú medzinárodne neuznané Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika a tiež Chersonská oblasť a Záporožská oblasť na východe a juhu Ukrajiny.

"Tieto kroky ruského vedenia nebudú mať rovnakú odozvu, ako anexia Krymu v roku 2014," domnieva sa politický analytik Grigorij Golosov. "Krym bol v 90. rokoch predmetom rozhorčenia a panovala predstava, že sa chce sám pripojiť k Rusku. Bol to klamný názor, ale masovo rozšírený, a preto Rusi kroky ruského vedenia v roku 2014 prijali pozitívne," uvádza Golosov.

Je síce možné, že časť ľudí zmýšľa podobne aj o proruských útvaroch DNR a LNR, ale celkom zrejme si to nemyslí a ani nikdy nemysleli o Chersonskej a Záporožskej oblasti, dodáva analytik. Pre Rusov podľa neho tieto oblasti boli vždy súčasťou Ukrajiny.

"Nemyslím si, že pripojenie týchto území si medzi ruskými obyvateľmi vyslúži nadšenie alebo dokonca pochopenie," dodáva odborník.

Ukrajinské územie nie je pre Rusov prioritou

"Po formalizácii anexie ukrajinského územia Ruská federácia vstúpi do novej fázy svojej existencie," uviedla ruská politologička z berlínskej Akadémie Roberta Boscha Jekaterina Schulmannová. "Stane sa štátom s nelegitímnou hranicou, ktorá zahŕňa fragmenty, ktoré nielenže de iure neuzná žiadna iná krajina alebo medzinárodná organizácia, ale ktorú de facto nemá pod kontrolou ani centrálna administratíva," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok