Nord Stream poškodili výbuchy porovnateľné s explóziami niekoľko stoviek kilogramov trhavín

ta3 ČTK
30.9.2022 15:04

Plynovod Nord Stream zrejme poškodili výbuchy, ktoré sa svojou silou rovnali explózii niekoľkých stoviek kilogramov trhavín. Stojí to v liste zaslanom Dánskom a Švédskom Bezpečnostnej rade OSN, píšu dánske médiá. Podľa švédskeho ministra energetiky Khashayara Farmanbara je takmer vylúčené, že za výbuchmi stojí niekto iný ako štátna entita.

Nord Stream poškodili výbuchy porovnateľné s explóziami niekoľko stoviek kilogramov trhavín
TASR/AP

Dánsko a Švédsko sa nezúčastnia piatkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom by sa o poškodení plynovodu v Baltskom mori malo rokovať. Krajiny ale poslali list, ktorý obsahuje doterajšie zistenia dánskych a švédskych úradov, povedal dánsky minister zahraničia Jeppe Kofod. Podľa neho je poškodenie plynovodu medzinárodným problémom, pretože ide o "útok na európsku energetickú infraštruktúru".

Podľa údajov zaznamenaných seizmológmi plynovod poškodili výbuchy o sile porovnateľnej s explóziami "niekoľko stoviek kilogramov trhavín", stojí v liste. Obe krajiny v texte uvádzajú, že sú veľmi znepokojené dopadmi na životné prostredie a námornú prepravu v Balte.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok