Putin oficiálne pripojil štyri okupované oblasti Ukrajiny k Ruskej federácii

ta3 TASR
30.9.2022 14:36

V Kremli s približne štvrťhodinovým oneskorením oproti avizovanému začiatku začala ceremónia, pri ktorej ruský prezident Vladimír Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku. Ide zhruba o 15 percent rozlohy Ukrajiny a Kyjev tento krok odmieta ako nezákonný.

Putin hneď v úvodnom prejave chystanú anexiu potvrdil a zároveň vyzval Kyjev na rokovanie. Zabraných území sa ale Moskva nevzdá a bude ich hájiť "všetkými dostupnými prostriedkami", zdôraznil prezident jednej z jadrových mocností.

"Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali," vyhlásil Putin v narážke na výsledky hlasovania v medzinárodne neuznanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike a v čiastočne okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti na východe a juhu Ukrajiny. Je presvedčený, že ruský parlament schváli pripojenie týchto štyroch oblastí k Rusku. "Je to vôľa miliónov ľudí," zdôraznil ruský vodca, ktorý sa odvolával na právo na sebaurčenie zakotvené v Charte OSN aj na ruské dejiny, výsledky vojen a bitiek.

Kyjev a Západ výsledky referend neuznávajú a nehodlajú uznať ani anexiu ukrajinského územia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok