Kremeľ vyzýva na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov na Nord Streame, naznačil existenciu dôkazov ukazujúcich na Západ

ta3 ČTK
30.9.2022 13:36

Kremeľ dnes vyzval na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili potrubie plynovodov Nord Stream na dne Baltského mora. Hovorca ruského prezidenta ale podľa agentúry TASS ponechal bez odpovede otázku, či je Rusko ochotné sa podeliť o údajné dôkazy, ktoré podľa šéfa ruskej civilnej rozviedky SVR Sergeja Naryškina svedčia o západnej stope v týchto udalostiach.

Kremeľ vyzýva na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov na Nord Streame, naznačil existenciu dôkazov ukazujúcich na Západ
TASR/AP

"Je zjavné, že bez seriózneho medzinárodného vyšetrovania takého bezprecedentného aktu štátneho terorizmu sa nemožno zaobísť. Takéto vyšetrovanie bude vyžadovať súčinnosť," povedal hovorca Dmitrij Peskov.

Naryškin predtým pred novinármi hovoril o dôkazoch svedčiacich podľa neho o tom, že za útoky proti plynovodom bol Západ, ale nespresnil, akými dôkazmi Rusko disponuje.

"Už máme isté materiály, ktoré ukazujú na západnú stopu v organizácii a prevedení tohto teroristického činu," povedal Naryškin. "Podľa môjho názoru Západ robí všetko, aby skryl skutočných páchateľov a organizátorov tohto medzinárodného teroristického činu," dodal.

Agentúra Reuters označila Naryškinove tvrdenia za doposiaľ najpriamejšie obvinenia Západu zo strany ruských predstaviteľov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok