Tureckého prezidenta nazval kanalizačnou krysou. Erdogan podal na Kubického žalobu

ta3 ČTK
30.9.2022 12:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal žalobu za ohováranie na nemeckého politika Wolfganga Kubického, ktorý ho nazval "malou krysou z kanalizácie". Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckého advokáta Mustafu Kaplana, ktorý Erdogana v Nemecku zastupuje. Kubicki, ktorý je podpredsedom Spolkového snemu a členom vládnych liberálnych slobodných demokratov FDP, sa žaloby neobáva.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Kubicki označil Erdogana za kanalizačnú krysu pri predvolebnom mítingu, kde komentoval rastúci počet migrantov, ktorí prichádzajú do Európskej únie cez takzvanú balkánsku trasu. Podľa politika za rastúci trend môže Turecko, ktoré nestráži dostatočne svoje hranice. Nasledovne Kubicki dodal, že považuje krysu za milé a inteligentné zviera, ktoré tak často vystupuje v rozprávkach pre deti.

Advokát Mustafa Kaplan agentúre DPA potvrdil skoršiu informáciu týždenníka Der Spiegel, že podal v zastúpení tureckého prezidenta žalobu za ohováranie na nemeckého politika. Podľa žaloby politík svojim výrokom chcel Erdogana očierniť. Tento týždeň si kvôli výroku povolala Ankara nemeckého veľvyslanca.

Kubicki dnes uviedol, že sa žaloby neobáva, pretože Nemecko je právnym štátom, ktorý chráni slobodu prejavu. "To, že Erdogan od začiatku svojho mandátu v roku 2014 podal 200 000 takýchto žalôb, hovorí za všetko," povedal nemecký politik.

Urážka prezidenta je v Turecku trestným činom, za ktorý hrozí až šesť rokov väzenia, ak je urážka prednesená na verejnosti. Za Erdoganovej vlády úrady začali stíhať niekoľko desiatok tisíc ľudí za urážku hlavy štátu. Podľa prezidentových kritikov a ochrancov ľudských práv Erdogan používa článok 299 trestného zákonníka na zastrašovanie svojich oponentov. Prístup tureckých úradov kritizovali aj medzinárodné organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok