Miera inflácie v eurozóne opäť lámala rekordy. Prvýkrát dosiahla dvojcifernú hodnotu

ta3 ČTK
30.9.2022 11:11

Miera inflácie v eurozóne v septembri rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch zdolala ďalší rekord. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v krajinách používajúcich spoločnú menu prvýkrát od jej zavedenia dosiahlo desať percent. V rýchlom odhade to uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Hlavnou príčinou zrýchľujúcej sa inflácie je stále najmä prudké zdražovanie energií.

V porovnaní s augustom je inflácia vyššia o deväť desatín percentuálneho bodu a prekonala aj očakávania analytikov, ktorí počítali s jej rastom na 9,7 percenta. Údaje za celú Európsku úniu rýchly odhad neuvádza. Minulý rok v septembri, keď sa na ekonomike ešte naplno neprejavovalo postpandemické oživenie a energetická kríza, predstavovala miera inflácie 3,4 percenta.

Ceny energií v deviatom mesiaci tohto roku vzrástli o 40,8 percenta, čo je zrýchlenie oproti augustovej hodnote 38,6 percenta. Rýchlejšie je aj zdražovanie potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, ktorých ceny sa zvýšili o 11,8 percenta, zatiaľ čo v auguste to bolo 10,6 percenta. Ceny neenergetického priemyselného tovaru stúpli v septembri 5,6 percenta a ceny služieb o 4,3 percenta, v oboch prípadoch tiež prekonali augustový rast.

Najvyššie hodnoty inflácie mala podľa odhadu trojica pobaltských krajín na čele s Estónskom (24,2 percenta). Na Slovensku rast cien zrýchlil na 13,6 percenta, v Nemecku na 10,9 percenta. Najnižší bol vo Francúzsku, kde inflácia klesla na 6,2 percenta. Inflácia v eurozóne sa nachádza vysoko nad dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky. Tá v reakcii na prudký rast spotrebiteľských cien tento rok prvýkrát od roku 2011 zvýšila základné úrokové sadzby. V septembri úrok zdvihla o bezprecedentných 0,75 percentuálneho bodu na 1,25 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok