ROZHOVOR: Matovič nič nepochopil, z Hegera som sklamaná, priznala Bittó Cigániková

ta3/nf; hm
1.10.2022 00:00

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková považuje vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera o hroziacom kolapse slovenskej ekonomiky za mimoriadne nešťastné. Počas odvolávania Igora Matoviča počula namiesto argumentov, prečo by mal zostať, len urážky. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, či by Progresívne Slovensko bolo pre ňu po voľbách prijateľným koaličným partnerom.

ROZHOVOR: Cigániková
TASR/Martin Baumann

V rozhovore sa dozviete:

  • čo budú pre pacientov znamenať výpovede lekárov,
  • kedy sa zlomil jej vzťah k Igorovi Matovičovi,
  • čo hovorí na incident s Romanou Tabák,
  • či uvažuje o odchode z postu predsednícky zdravotníckeho výboru,
  • ako to vyzerá so zavedením inštitútu partnerského spolužitia,
  • či je SaS blízka politika Progresívneho Slovenska.

Lekári chceli v piatok podávať hromadné výpovede. Dá sa podľa vás ich rozhodnutie ešte zvrátiť? Čo to bude znamenať pre slovenské zdravotníctvo - neošetria nás?

Keď lekári podajú výpovede, tak im beží dvojmesačná výpovedná lehota, počas ktorej je ešte čas na rokovanie. Spolieham sa, a aj som v kontakte s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským, že rokovať s nimi bude. Určite by to nebolo niečo, čo by pomohlo, bol by to vážny problém. Na druhej strane je potrebné povedať, že ministerstvo zdravotníctva nejakým spôsobom platy zvýšilo, urobilo niektoré systémové kroky. Ak sa podarí dať im vyššie platy alebo urobiť viac pre jednotlivé systémové kroky, budem len rada. 

Nedá sa však rátať s tým, že budú schopní po x rokoch ničnerobenia v zdravotníctve zachrániť v jeden deň všetko naraz. Myslím si, že tomu rozumejú aj lekári. Verím, že zostanú pri pacientoch a rokovania dobehnú úspešne. V každom prípade, pacienti sa nemajú zatiaľ ešte čoho obávať. Ošetrení budú.

Strana SaS iniciovala odvolávanie Igora Matoviča z postu ministra financií. Viackrát vás samotnú verejne urazil. Aké sú vaše konkrétne dôvody, pre ktoré zahlasujete za jeho odvolanie? Kde bol pre vás strop, kedy sa to u vás vo vzťahu k Matovičovi zlomilo?

Nebudem to dávať do osobnej roviny. Prispela som svojimi návrhmi do odôvodnenia, ktoré sme čítali na klube. Prispela som aj do diskusií. Z komunikácie Igora Matoviča počas jeho odvolávania je však evidentné, že naozaj nič nepochopil. Ak niekto náhodou pochyboval, že tento človek nie je vhodný na exekutívnu funkciu, tak dnes (pozn. red. štvrtok 29. septembra) mu to potvrdil. Nepočula som jediný argument, prečo by mal zostať ministrom. Namiesto toho som počula necelých päť hodín urážok na každého, kto si dovolil niekedy s Igorom Matovičom nesúhlasiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok