ONLINE: Putin podpísal anexiu štyroch ukrajinských regiónov. Zelenskyj reagoval žiadosťou o zrýchlený vstup do NATO

ta3 TASR ČTK
30.9.2022 06:49

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. Ukrajinský premiér Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Zelenským a predsedom parlamentu Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:15  Vodca proruských separatistov z medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin podľa ruskej agentúry TASS večer uviedol, že situácia Lymanu v Doneckej oblasti na Ukrajine je ťažká. "Chalani sa držia z posledných síl," povedal o inváznych jednotkách. Neskôr oznámil, že do strategicky dôležitého mesta mieria posily.

22:20 Ruský prezident Vladimír Putin v piatok podpísal dekrét o jesennom odvode do armády. Do vojenskej služby má podľa neho nastúpiť 120-tisíc mužov vo veku medzi 18 a 27 rokmi. Minulý týždeň šéf Kremľa v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

21:48 Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo rezolúciu odsudzujúcu ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí. Čína alebo India sa hlasovania zdržali.

20:15 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok potvrdil, že spoločne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom podpísali žiadosť o "zrýchlený" vstup do Severoatlantickej aliancie. Informujú agentúra Reuters a britský denník The Guardian. 

20:12 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pred tisíckami ľudí na Červenom námestí v Moskve vyhlásil, že "víťazstvo bude naše". Niekoľko hodín predtým podpísal zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Informovala agentúra AFP. 

19:50 Ruské hrozby a mobilizácia dokazujú slabosť Moskvy aj stratégie prezidenta Vladimíra Putina, povedal šéf NATO Jens Stoltenberg a odsúdil vyhlásenie anexia časti Ukrajiny Ruskom.

18:43 Ruský protimonopolný úrad začal vyšetrovanie rastu maloobchodných cien vojenského tovaru. Informovala o tom agentúra Reuters. Upozornila, že dopyt po tomto tovare sa zvýšil v čase, keď ruská armáda vykonáva rozsiahlu mobilizáciu kvôli invázii na Ukrajine. Podľa úradu sa vyšetrovanie týka zdražovania "munície, taktického oblečenia, spacích vakov, termobielizne, batohov, trekkingovej obuvi, turistických potrieb a ďalšieho tovaru".

18:11 Spojené štáty uvalili sankcie na viac ako 1000 ruských firiem a osôb v reakcii na piatkovú ruskú anexiu ukrajinských oblastí. Na sankčnom zozname sú aj vysoko postavení predstavitelia štátnych inštitúcií, informovala agentúra AP. 

17:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že jeho krajina podá žiadosť o urýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie, informujú tlačové agentúry.

16:15 Hoci sa piatková ceremónia o pripojení štyroch ukrajinských území k Rusku v mnohom podobala anexii Krymského polostrova v roku 2014, okolnosti oznámenia sú iné, zhodujú sa podľa BBC odborníci. Otázkou je, ako uprostred konfliktu prijmú anexiu nového územia občania Ruska, aj ako sa Moskva vysporiada s nejasnými hranicami v oblastiach, ktoré plne nekontroluje.

15:12 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. Urobil tak spolu so zástupcami Ruskom okupovaných oblastí.

14:55 Ukrajina, Spojené štáty a šéf OSN vyhlásili, že slávnostná anexia nemá žiadnu právnu hodnotu, a Kyjev ju označil za "kremeľské divadlo".

14:48 V prejave ruský prezident Vladimír Putin obvinil Západ, že vedie proti Rusku hybridnú vojnu a snaží sa podriadiť si všetky krajiny sveta. Rusko ale nebude žiť podľa falošných pravidiel, uviedol a prisľúbil, že bude chrániť "vlasť a hodnoty".  Putin vyzval Kyjev na okamžité zastavenie bojových operácií a na rokovania. Anektovaných území sa ale Moskva nevzdá a bude ich hájiť všetkými dostupnými prostriedkami, zdôraznil ruský prezident.

14:43 Putin sa prihovára vojakom na Ukrajine a zmobilizovaným: "Naši krajania na Ukrajine na vlastné oči videli, čo Západ pripravuje pre celý svet."

14:39 Ruský prezident Vladimír Putin vyzval Kyjev na okamžité zastavenie bojových operácií a na rokovania. Anektovaných území sa ale Moskva nevzdá a bude ich hájiť všetkými dostupnými prostriedkami, zdôraznil ruský prezident.

14:27 V Kremli začal ceremoniál, pri ktorom má prezident Vladimír Putin podpísať dohody o pripojení k Rusku štyroch regiónov na východe a juhu Ukrajiny.

13:21 Prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom profile na Telegrame oznámil, že sa pod jeho vedením konalo v piatok zasadnutie štábu vrchného veliteľa. "Vypočuli sme správy veliteľov vojsk na operačných frontoch. Zvažovali sme ďalší plán oslobodenia našich území. Analyzovali sme možné akcie nepriateľa v blízkej budúcnosti a vypracovali sme otázku zásobovania našej armády zbraňami a muníciou v najhorúcejších bodoch."

13:20 Americké ministerstvo obrany plánuje zriadiť nové veliteľstvo so sídlom v Nemecku, ktoré bude koordinovať vybavenie a výcvik ukrajinskej armády, uviedol denník New York Times s odvolaním sa na amerických vojenských a administratívnych predstaviteľov. "Návrh by zefektívnil systém výcviku a pomoci, ktorý bol vytvorený za pochodu po februárovej ruskej invázii," napísal New York Times.

13:19 Kremeľ v piatok vyzval na medzinárodné vyšetrovanie výbuchov, ktoré poškodili potrubie plynovodov Nord Stream na dne Baltského mora. Hovorca ruského prezidenta ale podľa agentúry TASS ponechal bez odpovede otázku, či je Rusko ochotné sa podeliť o údajné dôkazy, ktoré podľa šéfa ruskej civilnej rozviedky SVR Sergeja Naryškina svedčia o západnej stope v týchto udalostiach. "Je zjavné, že bez seriózneho medzinárodného vyšetrovania takého bezprecedentného aktu štátneho terorizmu sa nemožno zaobísť. Takéto vyšetrovanie bude vyžadovať súčinnosť," povedal hovorca Dmitrij Peskov.

14:19 Z poškodeného plynovodu Nord Stream uniklo do vzduchu veľké množstvo metánu, ktorý je významným skleníkovým plynom. Podľa prvých odhadov sa jedná o množstvo porovnateľné s ročnými emisiami metánu mesta o veľkosti Paríža, informovala pozorovacia sieť emisií skleníkových plynov ICOS.

14:06 V Tuvskej autonómnej republike, ktorá leží na juhu Sibíri, rozdávajú úrady živé barany a ovce rodinám vojakov v zálohe, ktorí boli na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina povolaní do vojny proti Ukrajine. Zatiaľ bolo medzi obyvateľov rozdaných 91 zvierat, uviedla vláda autonómnej republiky, ktorá má asi 330 tisíc obyvateľov.

13:18 Prezidentky Slovenska a Maďarska, Zuzana Čaputová a Katalin Nováková podporili suverenitu a integritu Ukrajiny. Rozdielne názory majú na vojenskú pomoc Ukrajine.

12:48 Fínsko v noci na piatok uzavrelo svoje hranice pre turistov z Ruska, ktorí prichádzajú na fínske územie so schengenskými turistickými vízami. Toto opatrenie by malo výrazne obmedziť osobnú dopravu na fínsko-ruských hraniciach. Správu priniesla agentúra DPA. 

12:10 Ruské jednotky boli vo východoukrajinskom meste Lyman "čiastočne obkľúčené" a sily Kyjeva opätovne dobýjajú dediny v tejto oblasti, uviedol v piatok proruský líder ukrajinskej odštiepeneckej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin. Správu priniesla agentúra AFP. 

11:50 Moskva bude považovať útok na ukrajinské územie, ktoré chce anektovať, za agresiu voči Rusku samotnému. Podľa agentúry TASS to povedal hovorca Kremľa.

11:48 "Teroristický štát vypaľuje rakety na civilné obyvateľstvo v Záporoží, Mykolajive a Dnepropetrovsku. Útočí na ukrajinské oblasti z raketometov a dronov. Okupanti vystrelili ráno 16 rakiet len na okres Záporožie. Toto môžu urobiť len absolútni teroristi, ktorí by v civilizovanom svete nemali mať miesto," napísal v reakcii na útok v oblasti Záporožia prezident Zelenskyj na platforme Telegram.

11:47 Intenzita ruských útokov v Sýrii sa od začiatku invázie na Ukrajinu výrazne znížila. Uviedlo to v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva, SOHR, so sídlom v Londýne. Pri ruských útokoch v Sýrii tento rok podľa SOHR zahynulo zatiaľ 241 ľudí. Ide o najnižší počet obetí od roku 2015, keď Moskva začala intervenciu v Sýrii na podporu prezidenta Bašára Asada, ktorá zvrátila priebeh tamojšej občianskej vojny v prospech jeho režimu. 

11:19 Ruským inváznym jednotkám na Ukrajine chýba podľa odhadov britských vojenských expertov na bojisku obväzový materiál i ďalšie zdravotnícke produkty. Vyplýva to z piatkovej, najnovšej analýzy vojny na Ukrajine, ktorú ministerstvo obrany v Londýne denne zverejňuje na základe poznatkov britských tajných služieb. Informovala o tom agentúra DPA. 

10:19 Slovensko odsudzuje ruskú anexiu ďalšieho ukrajinského územia, uviedlo ministerstvo zahraničia. Rusko podľa neho opäť hrubo porušuje medzinárodné právo.

9:42 Podľa šéfa správy Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka zabili ruské sily za posledných 24 hodín v oblasti, nepočítajúc Mariupol a Volnovachu, osem civilistov a sedemnásť ich zranili. Ruské jednotky tiež ostreľovali Charkovskú oblasť, pričom zranili sedem ľudí.

9:41 Ukrajinský generálny štáb v piatok ráno oznámil, že Rusko od 24. februára stratilo na Ukrajine 59 080 vojakov. Rovnako stratilo 2338 tankov, 4932 obrnených bojových vozidiel, 3768 vozidiel a palivových nádrží, 1391 delostreleckých systémov, 333 raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním, 176 systémov protivzdušnej obrany, 264 lietadiel, 215 vrtuľníkov, 225 vrtuľníkov, 225 vrtuľníkov.

9:06 Pri nočnom ostreľovaní okupovaného Chersonu ukrajinskými silami prišiel o život prvý zástupca šéfa okupačnej správy Chersonskej oblasti Alexej Kateriničev. Oznámila to dnes ruská štátna agentúra TASS.

9:02  Najmenej 23 ľudí dnes zahynulo a ďalších 28 bolo zranených pri ruskom raketovom útoku na civilný humanitárny konvoj pri juhukrajinskom meste Záporožie. Na telegrame to oznámil gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. Zasiahnutí civilisti podľa gubernátora čakali v rade, aby z Ruskom okupovaného územia odviezli svojich príbuzných.

8:49 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 29. 9. na Slovensko 3005 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 170 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2764 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

7:51 Aktualizácia pre východnú Ukrajinu: Ukrajinskí vojaci pravdepodobne takmer dokončili obkľúčenie ruského zoskupenia v Lymane a prerušili kritické pozemné komunikačné linky (GLOCS), ktoré podporujú ruské jednotky v oblasti Drobysheve-Lyman.

7:42 Rusi raketami zaútočili na predmestie Záporožia, oznámil regionálny vojenský šéf Oleksandr Staruch. "Prvé správy naznačujú, že na mieste sú civilné obete," napísal Staruch.

6:38 Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" oznámilo, že vo štvrtok ukrajinská armáda zasiahla ruské veliteľské stanovište v Beryslavskom okrese a kontrolný bod dronov v Davydivskom moste v Chersonskej oblasti. Ukrajinské sily tiež zabili 43 ruských vojakov a zničili štyri tanky, štyri húfnice Msta-B a Msta-S, dve samohybné delá Hyacinth-S, kanóny a dve odpaľovacie zariadenia rakiet Grad. V Mykolajivskej oblasti boli zostrelené dve ruské stíhačky Su-25.

6:36 Šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že ruské rakety zasiahli obytnú oblasť v meste Dnipro a zasiahli dopravné zariadenia. Útok si podľa ukrajinských úradov vyžiadal jednu obeť a päť ranených. Hlavice mierili na dopravnú firmu, úder kompletne zlikvidoval cez päťdesiat autobusov a ďalšiu stovku zničil čiastočne. Zničených je aj niekoľko blokov bytových budov, škola, obchod aj úradné budovy, rekapituluje regionálne vojenské velenie.

Prvé minúty po raketovom útoku Ruska na Dnipro. Podľa starostu Borisa Filatova útočníci zaútočili na budovu automobilky raketovými systémami Iskander.

6:35 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekréty, ktorými uznal nezávislosť ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti. Krok predchádza chystanej formálnej anexii okupovaných území Ukrajiny, ktorú Kremeľ plánuje na piatok. Putin vo výnosoch nariadil, aby bola uznaná "štátna zvrchovanosť a nezávislosť" dvojice oblastí na juhu Ukrajiny, uviedla ruská agentúra TASS. Dekréty nadobudnú platnosť dňom ich podpisu. Kyjev a Západ dali už skôr najavo, že pseudoreferenda narýchlo zorganizované Moskvou dosadenými úradmi ani anexiu okupovaných ukrajinských území uznať nehodlajú.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok