Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?

ta3/PG
29.9.2022 23:35

Uhoľné prázdniny, energetická i utečenecká kríza, zlá parkovacia politika, prichádzajúci zahraničný investor i výstavba akvaparku. Na tieto témy debatovali všetci ôsmi kandidáti na post primátora mesta Košice v ôsmej zo série Predvolebných diskusií ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Parkovací chaos i švédska automobilka. Aké moderné riešenia majú kandidáti na primátora Košíc?
ta3

Solárna energia je spása

Na post primátora mesta Košice kandiduje vynálezca Jaroslav Džunko s podporou Strany moderného Slovenska. Pri riešení energetickej krízy by podľa jeho slov začal využívať solárnu a veternú energiu. "Geotermálny vrt nebude stačiť pre celé Košice, spásou je solárna energia," myslí si. Parkovanie podľa neho treba rozdeliť na denné a nočné. Ako uviedol, navrhuje postaviť jednoduché parkovacie poschodie bez okien, dverí a strechy. "Potrebujeme vytvoriť šikmé alebo kolmé parkovanie," dodal k náročnej parkovacej situácii v Košiciach.

Investícia švédskej automobilky ho podľa neho nenadchla a vyslovil víziu, aby ľudia stavali vlastné a svojpomocné domy. "Som za povzbudenie športu v Košiciach. Chcel by som vybudovať priamo pod bytovkami malé ihriská, kde budú deti športovať," prezradil Džunko. Na záver dodal, že električková doprava je podľa neho zastaralý dopravný prostriedok, pretože podľa jeho slov si budovanie nových trás vyžaduje priestorovo náročné koľajnice. 

Bez plánu B a plánu A

Ďalším zo záujemcov o kreslo primátora Košíc je starosta mestskej časti Pereš a mestský poslanec Jozef Karabin, ktorý kandiduje ako nezávislý. Na úvod vyjadril sklamanie z vlády, ktorá podľa neho nemá riešenie pre energetickú krízu. "Vláda nemá plán B, ale ani plán A. Nevidím žiadny spôsob šetrenia, neverím tejto vláde," vyjadril svoje znepokojenie. Karabin ďalej kritizoval súčasného primátora Košíc, ktorý podľa jeho slov nevedel iniciovať súťaž na LED osvetlenie. "Verejné osvetlenie nám buď nesvieti, a ktoré svieti, je veľmi drahé," konštatoval. 

Systém parkovania by mal podľa neho kontrolovať systém alebo aplikácia. "Mesto nemá kontrolný mechanizmus. Ten kto nezaplatí, nedostane pokutu. Na to musí byť systém, aplikácia," kritizoval súčasnú parkovaciu politiku Košíc. Príchod švédskej automobilky má podľa Karabina nevýhody vo forme rastu cien nehnuteľností. Myslí si, že treba rozviazať ruky investorom, aby tu mohli stavať byty pre Košičanov. "Ak by neprišli Ukrajinci, košické gastro by krachlo," povedal k utečeneckej kríze. Na záver vyzval ostatných kandidátov, aby spoločne zabehli košický polmaratón.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok