Vo Francúzsku zadržali jedného z najhľadanejších baskických teroristov

TASR
12.1.2013 12:06

Francúzska polícia zadržala dvoch mužov podozrivých v členstva v teroristickej organizácii Baskicko a jeho sloboda (ETA). Jeden z dvojice patrí medzi najhľadanejších teroristov v Španielsku.

Vo Francúzsku zadržali jedného z najhľadanejších baskických teroristov
TA3

K zadržaniu došlo vo francúzskom regióne Burgundsko náhodou, keď policajti zastavili auto, ktoré sa im zdalo byť podozrivé. Jeden zo zadržaných bol ozbrojený. Pri prehliadke policajti v aute našli aj falošné francúzske, španielske a talianske cestovné doklady. Samotné auto bolo na polícii registrované ako ukradnuté v novembri 2011.

Podľa správy agentúry Europa Press zadržaným je Andoni Lariz Bustunduy, ktorý je od 1. júla minulého roku v zozname najhľadanejších teroristov. Totožnosť druhého zadržaného médiá neoznámili. Oficiálnym dátumom vzniku ETA je 31. júl 1959, keď sa z Baskickej nacionalistickej strany odštiepila skupina mladých ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať za nezávislosť Baskicka pomocou zbraní.

V uplynulých rokoch sa však španielskej polícii za pomoci francúzskych, portugalských, talianskych a britských kolegov podarilo prakticky paralyzovať činnosť ETA, keďže vo väzení sa ocitli jej kľúčoví členovia, zhabala dve tony výbušnín, množstvo zbraní i drog. V susednom Portugalsku polícia odhalila laboratórium na výrobu výbušnín a viacero tajných skladov zbraní a streliva. Zmarila aj plány na vybudovanie dvoch výcvikových táborov v Portugalsku a španielskom Katalánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok