Somálski islamisti zabili Francúza pri pokuse o jeho vyslobodenie

TASR
12.1.2013 11:43

Francúza, ktorého islamisti v Somálsku uniesli a držali v zajatí od roku 2009, zabili jeho únoscovia počas dnešného pokusu francúzskeho komanda o jeho vyslobodenie. Informovalo o tom dnes v Paríži francúzske ministerstvo obrany.

Somálski islamisti zabili Francúza pri pokuse o jeho vyslobodenie
SITA

Pri operácii prišli o život dvaja francúzski výsadkári. Francúzske komando v ťažkých bojoch zabilo 17 somálskych ozbrojencov. Zajatým bol agent tajnej služby Denis Allex, ktorého príslušníci islamistickej skupiny aš-Šaháb zajali v júli 2009 spolu s kolegom. Tomu sa mesiac po únose podarilo zo zajatia ujsť.
Islamisti však tvrdia, že ich zajatec žije, informovala francúzska televízna stanica BFM. Do dvoch dní údajne plánujú zvolať súd, ktorý rozhodne o Allexovom osude. Islamisti okrem toho tvrdia, že zajali jedného francúzskeho vojaka.

Televízia BFM informovala, že pri pokuse o Allexovo oslobodenia francúzska armáda nasadila vrtuľníky. Podľa správ viacerých tlačových agentúr sa na útoku na základňu aš-Šaháb pri meste Bolomarer, vzdialeného 110 kilometrov južnej od somálskej metropoly Mogadišo, podieľali výsadkári z piatich vrtuľníkov.
Operácia v Somálsku podľa agentúry AP súvisela so začiatkom vojenskej intervencie francúzskej armády v Mali proti islamistickým ozbrojencom napojeným na teroristickú sieť al-Káida, ktorí sa zmocnili severu krajiny a postupujú na juh.  Cieľom dnešnej akcie komanda bolo predísť tomu, aby sa militanti z aš-Šahábu pomstili za intervenciu voči islamistom v Mali na francúzskom zajatcovi, konštatuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok