Parkovací dom či zeleň? Pri riešení problémov mestskej časti Košice - Nad jazerom sa kandidáti rozchádzajú

ta3/PG
29.9.2022 19:48

Výstavba Slaneckej cesty, budovanie parkovacích miest, znečistené jazero či nebezpečenstvo schátranej budovy a nárast kompetencií starostu boli témami siedmej zo série Predvolebných diskusií ta3 na post starostu mestskej časti Košice - Nad jazerom. V historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach sa súboja o voličov zúčastnilo všetkých päť kandidátov.

Parkovací dom či zeleň? Pri riešení problémov mestskej časti Košice - Nad jazerom sa kandidáti rozchádzajú
ta3

Z trávnika strom

Záujemcom o kreslo starostu mestskej časti Košice - Nad jazerom je stavbyvedúci Peter Buchlák s podporou strán SPOLU, DS, Šanca a ODS. Podľa neho by sa mali upraviť dopravné značenia na Slaneckej ceste. "Značenia nie sú dobré, stavebné práce tam prebiehajú nekoordinovane. Chcem to dokončiť čím skôr a zjednodušiť tým život obyvateľov," uviedol k téme problému s rekonštrukciou Slaneckej cesty. Plánuje vybudovať parkovací dom na úkor zelenej plochy. "Vieme z trávnika urobiť strom a tým miesto pre parkovanie," dodal. 

Na jazere, ktoré sa nachádza v mestskej časti, by podľa jeho slov zaviedol obmedzenia a v schátranej budove bývalého mäsokombinátu by podľa Buchláka mala byť strážna služba. Víta participáciu obyvateľov na rozhodovaní o budúcich projektoch. "Starosta má nízke kompetencie. O veľa veciach rozhoduje mesto, ktoré nevie, čo sa deje v mestskej časti," vyhlásil pri otázke zvýšenia kompetencií starostu. Na záver vyzval občanov, aby prišli voliť. "Ľudia nechodia voliť, pretože si myslia, že ich hlas nerozhodne. Ale možno práve váš hlas rozhodne, kto bude riadiť vaše mesto či obec," prehovoril k voličom.

Zelené garáže

Kandidátkou na starostku je právnička Martina Edery Lysina, ktorú podporuje strana Slovenský Patriot. Myslí si, že podzemné garáže so zelenou strechou sú dobrým riešením ťažkej dopravnej situácie v mestskej časti. Ako Edery Lysina uviedla, v prípade zvolenia sa bude snažiť prijať nariadenie mestskej časti v súlade so zákonom o vodách, pretože jazero podľa jej slov znečisťujú obyvatelia. "Nemôžeme diskriminovať slušných občanov, ktorí si plnia svoje zákonné povinnosti," dodala. 

Ako riešenie pri zabezpečení schátranej budovy vníma oplotenie objektu a následné získanie investora, ktorý by budovu odkúpil. "Chodia tam deti a narkomani, zabezpečenie budovy je nedostatočné," dodala. Nepodporuje participáciu občanov na rozhodovaní o budúcich projektoch mestskej časti a tiež si myslí, že starostovi chýbajú kompetencie. "Chcela by som pre mestskú časť vytvoriť bezpečné a pohodlné bývanie. Podporujem rozvoj drobných a stredných podnikateľov. Prosím vás, príďte voliť," vyzvala na záver voličov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok