Putin chce počas ceremónie v Moskve pripojiť štyri ukrajinské územia k Rusku, Západ anexiu odmieta

TA3 ČTK
29.9.2022 12:30

Pri piatkovej ceremónii v Kremli budú k Rusku pripojené štyri ukrajinské oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konali hlasovania o tomto kroku. Vyhlásil to hovorca prezidenta Ruska Dmitrij Peskov. Kyjev a Západ neuznávajú plebiscity narýchlo zorganizované Moskvou dosadenými úradmi a nehodlajú uznať ani anexiu okupovaných ukrajinských území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina na ruský pokus zmocniť sa ďalšej časti jej územia zareaguje "veľmi tvrdo". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena Spojené štáty územné nároky Ruska voči Ukrajine nikdy neuznajú.

"Všetky štyri, všetky územia, kde sa konali referendá a kde podali ruskej strane príslušnú žiadosť," odpovedal Peskov podľa agentúry TASS na otázku, či budú zmluvy o pripojení k Rusku podpísané so všetkými štyrmi regiónmi. Ide o medzinárodne neuznávanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku (DNR a LNR) na východe Ukrajiny a tiež o Chersonskú a Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktoré Rusko sčasti okupuje.

Ceremoniál podpísania zmlúv o pristúpení týchto regiónov k Rusku sa v Kremli uskutoční o 15.00 moskovského času (14.00 SELČ) a Putin prednesie významný prejav, vyhlásil Peskov. Na tento termín dostali pozvánku do Kremľa aj ruskí zákonodarcovia.

V Moskve sa teraz nachádzajú vodcovia DNR, LNR a okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti, aby podľa vlastného vyjadrenia dokončili pripojenie Moskvou okupovaných či ovládaných území k Rusku. Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta ohlásenú ceremóniu označil za nezákonné panoptikum.

Moskvou dosadené úrady v minulých dňoch zorganizovali na okupovaných územiach hlasovania, ktoré označili za referendá. Plebiscity opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Po ich skončení prerušení činitelia vyhlásili, že väčšina ľudí sa vyslovila za zjednotenie s Ruskom. Kyjev a Západ hlasovanie neuznáva, považuje ich za nezákonné. Uznať nemieni ani anexiu územia Ruskom.

"Sú bezcenná a realitu nezmení. Celistvosť Ukrajiny bude obnovená," uviedol Zelenskyj v rozhovore s talianskym premiérom Mariom Draghim. "Naša reakcia na ruské uznanie výsledkov hlasovania bude veľmi tvrdá," dodal ukrajinský prezident, ktorý zároveň na piatok zvolal mimoriadne zasadnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Americký prezident Biden označil referendá o pripojení k Rusku za "úplný podvod" zinscenovaný Moskvou. "Spojené štáty, a to chcem povedať úplne jasne, nikdy, nikdy, nikdy neuznajú nároky Ruska na zvrchované územie Ukrajiny," povedal šéf Bieleho domu po stretnutí s predstaviteľmi tichomorských ostrovov.

Český minister zahraničia Ján Lipavský označil plánované ruské ohlásenie anexia ďalších ukrajinských území za úplne neprijateľné. "Odmietame takúto jednostrannú anexiu, ktorá prebehla na základe úplne sfalšovaného procesu, bez akejkoľvek legitimity," povedal novinárom pri návšteve Kosova Lipavský, podľa ktorého je potrebné postupovať jednotne na európskej úrovni a prijať ďalší balík protiruských sankcií.

Podľa šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej nie sú hlasovania na okupovaných územiach nič iné ako diktátom a nikdy nemôžu fungovať ako záruka bezpečného a mierového života tamojších obyvateľov.

Agentúra Reuters uvádza, že Moskva sa chystá oficiálne anektovať približne 15 percent celkovej rozlohy Ukrajiny. Rusko už na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, kde vznikli DNR a LNR. Tie Moskva oficiálne uznala tento rok vo februári v predvečer začatia ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimír Putin na virtuálnej schôdzke so šéfmi rozviedok krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNS) vyhlásil, že Západ sa snaží vyvolať na území SNS ďalšie konflikty, ktoré by sa pridali k tomu na Ukrajine. Tú Rusko vojensky napadlo na konci februára. Šéf Kremľa dnes konflikt označil za výsledok rozpadu Sovietskeho zväzu.

Putin dnes tiež vyzval na nápravu chýb, ktoré sa stali počas mobilizácie, ktorú nariadil minulý týždeň. Pri porade s predstaviteľmi ruskej Bezpečnostnej rady uviedol, že je nutné zamerať sa na prípady, keď úrady nesprávne povolali do zbrane napríklad chronicky chorých alebo mužov, ktorí presiahli branný vek.

Poškodenie plynovodov Nord Stream 1 a 2 z posledných dní je podľa ruského prezidenta "aktom medzinárodného terorizmu". Rusko túto záležitosť predloží na naliehavé prerokovanie Bezpečnostnej rade OSN, povedal Putin. Rusko už skôr odmietlo, že by bolo za škody spôsobujúce masívne úniky zemného plynu do Baltského mora samo zodpovedné. Putin dnes tiež podpísal dekrét, ktorým splnomocňuje vládu zakázať tranzit kamiónov z niektorých západných krajín cez ruské územie. Týka sa to krajín, ktoré prijali podobné reštrikcie voči Rusku, teda hlavne Európskej únie.

Fínsko oznámilo, že od polnoci uzatvára hranice pre ruských turistov. Šéfka fínskej vlády Sanna Marinová sa za výrazné obmedzenie cezhraničnej prevádzky na rusko-fínskej hranici vyslovila minulý týždeň, keď sa zintenzívnil prúd Rusov mieriacich do tejto severskej krajiny kvôli čiastočnej mobilizácii v Rusku. Fínske pozemné hraničné priechody sú pre ľudí z Ruska jednými z mála vstupných bodov do Európskej únie. Mnoho únijných krajín kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu prakticky uzavrelo pred občanmi Ruskej federácie svoje hranice už skôr.

Na východe Ukrajiny medzitým pokračujú boje. Pri ruských útokoch v Doneckej oblasti zomrelo v stredu šesť civilistov, uviedol oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko. Ďalší štyria ľudia zahynuli podľa ukrajinských úradov pri ostreľovaní v Dnipre v Dnepropetrovskej oblasti.

Situácia v Lymane v Doneckej oblasti je ťažká, ale ruské vojská zatiaľ odrážajú ukrajinské útoky, uviedol predstaviteľ proruských separatistov z DNR Alexej Nikonorov v ruskej televízii. Podľa neoverených správ na sociálnych sieťach ukrajinské jednotky pokračujú v rozširovaní svojho predpolia v okolí Lymanu, ktorý sa zrejme chystajú úplne obkľúčiť. Úspešné pokračovanie ukrajinskej protiofenzívy hlási Centrum strategickej komunikácie ukrajinskej vlády, podľa ktorého ukrajinské vojská už berú do zajatia aj novo zmobilizovaných ruských vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok