Stoltenberg: Informácie o poškodení Nord Streamu naznačujú, že išlo o sabotáž. NATO by malo reagovať

TA3 ČTK
29.9.2022 12:49

Všetky dostupné informácie o poškodení plynovodov Nord Stream naznačujú, že išlo o sabotáž, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Severoatlantická aliancia by podľa neho na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov reagovala jednotne a rázne.

Jens Stoltenberg 1140 px (SITA AP)
SITA/AP

Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori podľa Stoltenberga vyvoláva hlboké obavy, úniky predstavujú riziko pre lodnú dopravu a spôsobujú značné škody na životnom prostredí. Doterajšie informácie naznačujú, že ide o "dôsledok úmyselných, bezohľadných a nezodpovedných sabotážnych činov," uviedol v tlačovom vyhlásení Stoltenberg.

"Ako spojenci sme sa zaviazali, že sa budeme pripravovať na nátlakové využívanie energií a ďalšie hybridné taktiky zo strany štátnych i neštátnych aktérov, odrádzať od nich a brániť sa im. Na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov by sme reagovali jednotne a rozhodne," povedal Stoltenberg.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom v utorok varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Švédska pobrežná hliadka vo štvrtok informovala, že objavila štvrtý únik.

Podľa EÚ aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomínalo Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok