Pakistan: Šiiti nechcú pochovať mŕtvych, žiadajú demisiu vlády

TASR
12.1.2013 10:03

Približne tisícka pakistanských šiitov pokračuje už druhý deň v blokáde hlavnej cesty asi 50 rakvami s telami svojich príbuzných, zabitých pri štvrtkových bombových útokoch v meste Kvéta. Svojím protestom sa domáhajú prísľubu vlády, že zlepší bezpečnostnú situáciu v krajine, a demisie regionálnej vlády.

Pakistan: Šiiti nechcú pochovať mŕtvych, žiadajú demisiu vlády
SITA

Polícia v Kvéte pritom dnes oznámila, že protestná akcia sa skončila. Miestny šiitský vodca Ibráhím Hazára však dnes avizoval, že blokáda bude pokračovať, kým sa správy nad mestom neujme armáda a miestna vláda nepodá demisiu. Šiiti protestujú proti zlyhaniu bezpečnostných zložiek pri dvoch bombových útokoch, ktoré si vo štvrtok v Kvéte vyžiadali 86 ľudských životov. Medzi obeťami sú aj policajti, záchranári a novinári, ktorí sa vydali na miesto činu po prvom výbuchu.

Dva koordinované výbuchy zničili miestnu biliardovú herňu, v ktorej troskách zahynulo najmenej 81 ľudí a vyše 120 utrpelo zranenia. Po druhom výbuchu sa strecha poškodenej budovy zrútila a trosky zavalili záchranárov a policajtov, ktorí pomáhali obetiam prvej explózie. Mnohí zo zabitých a zranených patrili k menšinovým šiitským moslimom, keďže herňa sa nachádzala v štvrti obývanej prevažne šiitmi. Niekoľko hodín predtým vybuchla nálož aj na miestnom trhovisku, kde prišlo o život 11 ľudí a viac ako 40 bolo zranených.

K útokom v Kvéte sa zatiaľ nikto neprihlásil. V Balúčistane operujú miestni separatistickí povstalci i rôzne sunnitské militantné skupiny, ktoré útočia na miestnych šiitov. Ku krvavému bombovému útoku došlo vo štvrtok aj v meste Mingóra v údolí Svát na severozápade Pakistanu. Bomba, ktorá vybuchla v miestnom sunnitskom islamskom centre, zabila minimálne 21 a zranila viac ako 75 ľudí. Bezprostredne nebolo známe, kto nálož nastražil, v oblasti si však udržiava silný vplyv povstalecké hnutie Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok