FOTO: Pražský orloj nie je jediný. 8 najkrajších astronomických hodín vo svete

ta3/nf TASR
26.11.2022 00:00

V článku sa dozviete, čo sú to orloje a aký je ich význam. Predstavíme vám osem najkrajších známych astronomických hodín vo svete.

FOTO: Pražský orloj nie je jediný. 8 najkrajších astronomických hodín vo svete
Profimedia

História orlojov

Slovo orloj pochádza z latinského názvu horologium, čo znamená hodiny alebo budovu, ktorá disponuje zariadením na meranie času, ale vďaka špeciálnemu mechanizmu ukazuje aj pohyb nebeských telies po oblohe, napríklad pohyby Slnka a Mesiaca.

Prvýkrát sa orloj použil na výpočet polohy Mesiaca, Slnka a hviezd v starovekom Grécku, približne v 2. storočí pred Kristom. V stredoveku sa popularita hodín výrazne zvýšila, a to vrátane tých, ktoré merali udalosti zverokruhu pomocou hrubých mechanických techník, píše americký web How it works.

Orloje nevyzerali predtým tak, ako ich poznáme v súčasnosti

Pôvodne tieto hodiny nemali ciferníky a jednoducho odbíjali v jednohodinových intervaloch, čo ukazovalo plynúci čas prostredníctvom zvuku. Neskôr bol pridaný 24-hodinový číselník, po ktorom nasledovali slnečné hodiny, ktoré mapovali polohu Slnka na oblohe. Nasledovala mesačná platňa, ktorá fungovala rovnakým spôsobom, ale pohybovala sa po ciferníku pomalšie, až kým sa o 29 a pol dňa znova nezhodovala so Slnkom, čo znamenalo, že Mesiac sa práve nachádza vo fáze Nov.

Orloju potom pribudlo aj 12 znamení zverokruhu, cez ktoré prechádzali slnečné hodiny v priebehu roka, hoci počas priestupného roka boli hodiny zvyčajne na jeden deň zastavené, aby sa predišlo problémom s načasovaním v budúcnosti.

Záujem o astronomické hodiny opäť vzrástol až koncom 17. storočia, keď sa astronómia vrátila do módy v dôsledku Galileovho hlavného vplyvu na vedeckú komunitu. Tento typ hodín sa hojne využíval až do 19. storočia, pričom v ich dizajne zohrávalo kľúčovú úlohu náboženstvo. Obľúbené boli najmä v islamských krajinách, kde bolo možné použiť astroláb (pozn. red. historický astronomický prístroj, analógový počítač) na výpočet pravidelných modlitebných časov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 9 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok