Hranice s Českom a Rakúskom kontroluje polícia. Zadržala desiatky migrantov, použila aj varovné výstrely

TA3 TASR ČTK
29.9.2022 07:04

Česká polícia začala od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Informuje o tom spravodajská stanica ČT24. Od polnoci spustilo kontroly aj susedné Rakúsko. Polícia odvtedy zadržala desiatky migrantov aj prevádzačov.

Polícia do rána 7.00 h skontrolovala cez 2000 vozidiel a 3160 ľudí, dvadsiatke nelegálnych migrantov odoprela vstup a vo vnútrozemí ich zaistila 99. Zadržala tiež deväť prevádzačov. Novinárom to na prechode v Starom Hrozenkove na Uhorskohradišťsku povedal policajný prezident Martin Vondrášek. Prevádzača na Zlínsku zastavili až varovné výstrely policajtov. V nadväznosti na Česko odo dneška začalo kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúsko. Servisné organizácie slovenskej autodopravy hlásili dopoludnia zdržanie do 20 minút na niektorých hraničných priechodoch s Českom a Rakúskom.

Polícia bude kontrolovať 27 bývalých hraničných priechodov so Slovenskom aj zelenú štátnu hranicu minimálne desať dní. Medzi migrantmi v súčasnosti podľa riaditeľa cudzineckej polície Milana Majera prevažujú Sýrčania, ktorí sa väčšinou dlhodobo zdržiavali v Turecku a teraz mieria väčšinou do Nemecka. Občania Sýrie sú z dôvodu situácie v Sýrii takzvane nevyhostiteľní. "Je im vydávaný príkaz na opustenie Českej republiky s dobou 30 dní a sú poučovaní o tom, že ak chcú zostať na území Českej republiky, tak majú možnosť cez vízum za účelom strpenia," povedal Majer Radiožurnálu. Doplnil, že s prevádzačmi sa koná trestné konanie a hrozí im sadzba odňatia slobody až do piatich rokov.

Hranice strážia stovky policajtov. Policajný prezident uviedol, že na jednej zmene slúži asi 500 policajtov z celého Česka, ktorým pomáha 60 colníkov. "Máme oprávnenie zastaviť vozidlo, vykonať prehliadku toho vozidla, prípadne aj batožinu, a urobiť všetko pre to, aby na naše územie vstupovali iba cudzinci, ktorí spĺňajú podmienky pobytu," uviedol. Blízko hraničného priechodu Brumov-Bylnice na Zlínsku museli ráno policajti použiť varovné výstrely, aby zastavili auto prevážajúce 15 migrantov. Prevádzača po krátkej naháňačke zadržali. O incidente informovala polícia na Twitteri.

Kolóny na hraniciach v Juhomoravskom kraji by sa podľa hovorcu policajtov Petra Valu tvoriť nemali. "Nekontroluje sa každé auto, ale vyberáme si. Vytypovávame si závadové, záujmové vozidlá, v ktorých by mohol niekto niekoho prevážať," povedal.

Moravskosliezska policajná hovorkyňa Pavla Jiroušková dopoludnia povedala, že kamióny sa na prechode Svrčinovec/Mosty pri Jablunkove zdržia zhruba desať až 20 minút. "Osobné vozidlá sú bez kolón, pri nákladných vozidlách je to zdržanie desať až 20 minút," uviedla. Dodala, že na tomto hraničnom priechode nebol zatiaľ zadržaný žiadny prevádzač s nelegálnymi migrantmi. Policajti kontrolujú všetky prichádzajúce kamióny, ale podľa hovorkyne zatiaľ pri kontrolách nevznikali problémy.

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) v noci na dnešok uviedol, že cieľom nie je komplikovať život občanov Českej alebo Slovenskej republiky. "Rozhodne to nie je nejaký silový krok Českej republiky voči Slovensku. Tým cieľom je jediné, dať aj prevádzačským skupinám, čo sú tí skutoční zločinci, čo sú tí skutoční obchodníci s ľudským nešťastím, jasne najavo, že tu existuje prekážka. A tou tie kontroly zavedené na slovensko-českej hranici objektívne v tejto chvíli sú," povedal Rakúšan.

Kontroly sa konkrétne týkajú 17 cestných, siedmich železničných a troch riečnych priechodov. Na iných miestach nie je možné štátne hranice prekračovať, policajti začali strážiť aj takzvanú zelenú hranicu. Turisti sa nemôžu voľne pohybovať po chodníkoch a cestách, ktoré vedú po štátnej hranici alebo striedavo na území oboch susedných krajín. Hrozia za to pokuty, na mieste až do 5000 korún (cca 200 eur). Výnimku majú poľnohospodári, lesníci, poľovníci či rybári pri výkone svojej práce v pohraničí a zložky integrovaného záchranného systému.

Rakúšan ráno v debate s obyvateľmi Žítkovej na Uhorskohradišťsku uviedol, že žiadne obmedzenie českých občanov v pohybe smerom k hranici nie je. Opatrenia podľa neho nie sú zavádzané voči českým ani slovenským občanom. Hovoril aj o určitej tolerancii, pokiaľ človek omylom prekročí hranicu, situáciu je možné vyriešiť aj dohovorom.

O dočasnom zavedení kontrol rozhodla vláda v pondelok. V prvej fáze podľa Rakúšana potrvá desať dní, teda do 8. októbra. Čas chce využiť na rokovanie so slovenskou stranou, potom vláda situáciu vyhodnotí. Slovenský premiér Eduard Heger Českú republiku za jej rozhodnutie kritizoval a naznačil, že problém je v zabezpečení ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb v Maďarsku. 

Podľa Rakúšanovho odhadu je možné, že kontroly potrvajú dva mesiace a potom sa o nich bude rokovať na európskej úrovni. Náklady na desaťdňové kontroly len za políciu sú podľa Rakúšana okolo 20 miliónov českých korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok