ONLINE: Výbuch pri Záporožskej jadrovej elektrárni poškodil elektrické vedenie, Bielorusko prijme dvadsaťtisíc Rusov na doplnenie jednotiek

TA3 TASR ČTK ČT24
29.9.2022 06:49

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne poškodil elektrické vedenie. Informuje agentúra AP. Bielorusko sa chystá prijať dvadsaťtisíc novomobilizovaných ruských mužov, ktorí doplnia jednotky už umiestnené v krajine, informovalo vo štvrtok ukrajinské ministerstvo obrany. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:31 Pri piatkovej ceremónii v Kremli budú k Rusku pripojené štyri ukrajinské oblasti, kde sa v uplynulých dňoch konali hlasovania o tomto kroku. Vyhlásil to hovorca prezidenta Ruska Dmitrij Peskov. Kyjev a Západ neuznávajú plebiscity narýchlo zorganizované Moskvou dosadenými úradmi a nehodlajú uznať ani anexiu okupovaných ukrajinských území. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina na ruský pokus zmocniť sa ďalšej časti jej územia zareaguje "veľmi tvrdo". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena Spojené štáty územné nároky Ruska voči Ukrajine nikdy neuznajú.

23:14 Senát amerického Kongresu schválil vo štvrtok nový balík hospodárskej a vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 12 miliárd eur. Odobril aj dočasné rozpočtové opatrenia, ktorého cieľom je predísť tzv. shutdownu - čiastočnému zastaveniu financovania federálnych inštitúcií. 

22:29 Viac než 200.000 ľudí odišlo do Gruzínska, Kazachstanu a členských krajín EÚ od stredy 21. septembra, keď ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Vyplýva to z údajov zhromaždených z viacerých krajín. Informuje stanica CNN.

22:19 Spojené štáty nikdy neuznajú územné nároky Ruska na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal americký prezident Joe Biden v súvislosti s Kremľom ohlásenou annexou ďalších ukrajinských oblastí. Hlasovanie o pripojení k Rusku, ktorá sa v týchto regiónoch uskutočnila v posledných dňoch, Biden označil za "úplný podvod" zinscenovaný Moskvou.



21:44 Poškodenie plynovodov Nord Stream je "aktom medzinárodného terorizmu", uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimír Putin v telefonáte so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecký prezident na šéfa Kremľa naliehal, aby podnikol kroky na zníženie napätia ohľadom Ukrajiny.

20:59 Poľský parlament schválil návrh zákona, ktorý v budúcom roku zmrazí ceny elektriny pre domácnosti na tohtoročných úrovniach. Cieľom zákona je zabrániť prudkému nárastu nákladov domácností na elektrinu. 

Podľa agentúry Reuters poľský parlament tiež zrušil povinnosť elektrárenských spoločností predávať elektrinu na komoditnej burze. Úrad pre reguláciu energetického trhu tento krok kritizuje, vláda si však od neho sľubuje zníženie cien elektriny.

20:27 Veľvyslankyňa Ukrajiny v USA Oksana Markarová zdôrazňuje, že Spojené štáty neodmietajú ruské jadrové vydieranie a vážne zvažujú dôsledky pre Ruskú federáciu, čím vysielajú signály do Kremľa.

20:05 Dosluhujúci taliansky premiér Mario Draghi dostane od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní. Vo štvrtok to uviedla kancelária talianskeho premiéra po Draghiho po telefonáte so Zelenským. Informuje agentúra AFP. 

19:19 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vo štvrtok povedal, že anexia nemajú v modernom svete miesto. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenie Kremľa. Anexe podľa Guterresa ohrozujú nádej na mier v regióne, píše agentúra Reuters.

18:41 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že konflikty na území krajín bývalého Sovietskeho zväzu (ZSSR) vrátane Ukrajiny sú výsledkom rozpadu ZSSR. Informuje agentúra AFP. 

18:12 Podľa dokumentu, ktorý získal denník Kyiv Independent, vydal cyperský okresný súd v Nikózii príkaz na celosvetové zmrazenie majetku ukrajinského poľnohospodárskeho magnáta Oleha Bachmatjuka vo výške 79,4 milióna dolárov. Bakhmatyuk, majoritný akcionár spoločnosti UkrLandFarming, najväčšieho ukrajinského výrobcu vajec, je obvinený z toho, že zatajil majetok pred hlavným veriteľom svojej spoločnosti – americkým investičným fondom Gramercy.

17:25 Západ sa snaží vyvolať na území Spoločenstva nezávislých štátov ďalšie konflikty, ktoré sa pridali k vojne na Ukrajine, vyhlásil podľa TASS ruský prezident Vladimír Putin.

16:43 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom vo štvrtok oznámila, že výbuch na obvodovom plote Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) poškodil elektrické vedenie. Explóziu pravdepodobne spôsobila nášľapná mína. Informuje agentúra AP. 

16:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina zareaguje "veľmi tvrdo" na pokus Ruska anektovať ďalšie časti jej územia. Moskva v minulých dňoch zorganizovala v štyroch regiónoch Ukrajiny obsadených ruskými silami hlasovanie o ich pripojení k Rusku. 

Tieto hlasovania, v ktorých sa podľa Moskvy väčšina ľudí vyslovila za zjednotenie s Ruskom, Kyjev ani Západ neuznáva, považuje ich za nezákonné a označuje ich za "pseudoreferenda"

15:26 NATO označuje úniky z plynovodu Nord Stream za "úmyselnú sabotáž". Podľa NATO bolo poškodenie plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené úmyselnými útokmi. 

"Všetky v súčasnosti dostupné informácie naznačujú, že ide o výsledok úmyselných, bezohľadných a nezodpovedných sabotážnych činov," uviedlo NATO vo štvrtok.

14:55 Bielorusko sa chystá prijať dvadsaťtisíc novomobilizovaných ruských mužov, ktorí doplnia jednotky už umiestnené v krajine, informovalo vo štvrtok ukrajinské ministerstvo obrany. Bieloruské úrady využívajú na ubytovanie a prepravu ruských vojakov civilné priestory, budovy a automobily.

14:30 Podľa vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka Rusko vo štvrtok v rámci výmeny zajatcov prepustilo ďalších šesť ukrajinských vojnových zajatcov - štyroch vojakov a dvoch civilistov. "Naším cieľom je získať všetkých našich ľudí späť. Pracujeme na tom nepretržite," povedal Jermak.

14:01 Pápež František sa podľa vlastných vyjadrení podieľal na úsilí sprostredkovať výmenu zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom. Hovoril o tom počas stretnutia s jezuitmi na nedávnej návšteve Kazachstanu, napísal časopis La Civilta Cattolica. Informovala o tom agentúra DPA. 

12:50 Fínsko v piatok uzavrie hranice pre ruských turistov, oznámil fínsky minister zahraničia. Výnimky sa budú týkať práce, štúdia či návštevy rodiny.

12:44 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým splnomocňuje vládu na zákaz tranzitu kamiónov z niektorých západných krajín cez ruské územie.

12:24 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil, že v piatok budú k Rusku pripojené štyri ukrajinské oblasti, kde sa konali referendá. Kyjev a Západ anexiu neuznávajú. Ceremónií s podpismi sa podľa Kremľa bude zúčastňovať ruský prezident Vladimir Putin.

12:20 Ruskí poslanci dostali na piatkové popoludnie pozvanie do Kremľa, akcie sa má zúčastniť prezident Vladimír Putin. Oznámili to vo štvrtok ruské médiá, zatiaľ bez ďalšieho upresnenia. "Poslancom Štátnej dumy poslali pozvanie na 30. septembra do Kremľa, kde o 15.00 h (14.00 h SELČ) začne akcia s účasťou ruského prezidenta Vladimira Putina," uviedol komunistický poslanec Denis Parfjonov na sociálnej sieti.

12:04 Všetky dostupné informácie o poškodení plynovodov Nord Stream naznačujú, že išlo o sabotáž, uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Severoatlantická aliancia by podľa neho na akýkoľvek úmyselný útok proti kritickej infraštruktúre spojencov reagovala jednotne a rázne. Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori podľa Stoltenberga vyvoláva hlboké obavy, úniky predstavujú riziko pre lodnú dopravu a spôsobujú značné škody na životnom prostredí.

11:30 Rusi pripustili ťažkosti v Lymane. Situácia pri meste na východe Ukrajiny je ťažká, ale ruské vojská zatiaľ odrážajú ukrajinské útoky, uviedol vo štvrtok predstaviteľ Moskvou dosadenej správy neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) v ruskej televízii.

11:07 K ďalšiemu podpaľačskému útoku na vojenský komisariát v súvislosti s čiastočnou mobilizáciou došlo vo štvrtok Rusku, tentoraz v Novosibirskej oblasti, uviedli ruské médiá. Informoval o tom The Guardian.

10:34 Bývalý minister energetiky Spojeného kráľovstva a súčasný predseda Liberálnych demokratov Ed Davey uviedol, že je pravdepodobné, že plynovod Nord Stream nebude nikdy znovu otvorený. V rozhovore pre stanicu Sky News uviedol, že úniky v potrubí sú "potenciálnym ruským terorizmom".

10:25 Hlasovanie na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré Moskva označuje za referendá o pripojení regiónov k Rusku, nie sú nič iné ako diktátom a nikdy nemôžu fungovať ako záruka bezpečného a mierového života tamojších obyvateľov, povedala na Berlínskom mierovom dialógu šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

10:00 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili indikatívne odhady ruských strát na Ukrajine od začiatku vojny.

9:45 Ukrajinský generálny štáb v rannej správe uviedol, že ruské úrady na Kryme mobilizujú predovšetkým krymských Tatárov a posielajú ich na front do miest, kde zúria najtvrdšie boje. Zo Sevastopoľa tak boli 27. septembra do Chersonskej oblasti poslali dve tisícky zmobilizovaných.

9:03 Pri ruských útokoch zomrelo v stredu v Doneckej oblasti šesť civilistov. Informoval o tom denník Kyiv Independent s odvolaním sa na doneckého gubernátora Pavla Kyrylenka. Práve v Doneckej oblasti sa v poslednej dobe odohrávajú tvrdé boje medzi ukrajinskými silami a ruskými okupačnými jednotkami. Podľa šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka boli pri ostreľovaní Dnipra zabití traja ľudia, vrátane dvanásťročného dievčaťa. Poškodených bolo cez 60 budov.

8:30 Značný exodus Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť povolávacím rozkazom, zaznamenali v Rusku po tom, čo tamojší prezident Vladimir Putin pred týždňom vyhlásil v krajine čiastočnú mobilizáciu. Uviedlo to vo štvrtok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe k situácii na Ukrajine.

8:16 Ruskí hokejisti sa môžu zúčastniť zápasov NHL medzi San Jose a Nashvillom v Prahe. Víza majú, povedal serveru Zoznam Správy poradca premiéra Tomáš Pojar.

7:59 Švédska pobrežná hliadka objavila už skôr tento týždeň štvrtý únik plynu z poškodených plynovodov Nord Stream. Informoval o tom švédsky denník Svenska Dagbladet s odvolaním sa na hovorcu pobrežnej stráže. Podľa EÚ aj európskych politikov stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomínalo Spojené štáty.

7:45 V Záporožskej oblasti blízko mesta Tokmak zničili ukrajinské obranné sily tri ruské raketové systémy S-300, uviedol generálny štáb.

7:24 Americké ministerstvo obrany oznámilo ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 1,1 miliardy USD. Balík novej vojenskej pomoci zahŕňa predovšetkým 18 raketových systémov HIMARS, 150 terénnych vozidiel Humvee, 150 vojenských ťahacích vozidiel a radary a protidronové systémy, uviedol Pentagón. 

7:18 Možný pád lymanskej "kapsy" bude mať pravdepodobne veľmi vážne dôsledky pre ruské sily na severe Doneckej oblasti a na západe Luhanskej oblasti, domnievajú sa americkí experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Môže umožniť ozbrojeným silám Ukrajiny začať ohrozovať ruské pozície na západnej hranici Luhanskej oblasti a v oblasti Severodonecka a Lysyčanska.

6:47 Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko a švédsky minister pre energetiku a digitálny rozvoj Khashayar Farmanbar rokovali o posilnení spolupráce v oblasti jadrovej energetiky.

6:40 Na juhu Ukrajiny ďalej prebiehajú boje. Počas uplynulého dňa obrancovia vykonali útoky na desať ruských vojenských zhromaždísk, uviedlo južné veliteľstvo. Ruské jednotky medzitým pokračujú v snahe udržať dočasne obsadené oblasti a narušiť plány ukrajinskej armády. Pokúšajú sa vykonávať sabotáže a prieskumné alebo útočné operácie.

6:38 Ukrajinské jednotky už takmer obkľúčili mesto Lyman v Doneckej oblasti, ktoré sa snažia dobyť späť. Vyplýva to z novej mapy, ktorú zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zásobovanie Lymanu okupovaného ruskou armádou môže prechádzať iba úzkym koridorom cez obec Torske, ktorá je už pod paľbou ukrajinských síl, uvádza podľa ruskojazyčnej verzie BBC think-tank. 

Experti inštitútu poznamenávajú, že ruskí vojenskí blogeri predpovedajú ruským silám v Lymane bezprostrednú porážku. Ozbrojené sily Ukrajiny bojujú na predmestí Torskeho, ktoré leží iba 12 kilometrov od Lymanu.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok