Čierna diera financií i dominanta IT. Boli by kandidáti na košického župana za uhoľné prázdniny?

ta3/PG
28.9.2022 22:59

Riešenia energetickej krízy, možné uhoľné prázdniny, transparentnosť investícií či obnova turizmu a nízky počet zdravotníkov. Na tieto témy diskutovali piati z celkovo 12 kandidátov na post predsedu Košického samosprávneho kraja. Debata sa uskutočnila v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach a bola šiestou zo série Predvolebných diskusií ta3.

Čierna diera financií i dominanta IT. Boli by kandidáti na košického župana za uhoľné prázdniny?
ta3

Dominanta IT biznisu

Kandidátom na post predsedu Košického samosprávneho kraja (ďalej len KSK) je bývalý rektor Technickej univerzity v Košiciach a bývalý prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay. Nezávislý kandidát tvrdí, že energetická kríza neplatí len pre Slovensko, ale pre všetky samosprávne kraje. "Problém je v tom, že nie je v silách KSK, aby ovplyvňoval ceny energií. Tu môže zasiahnuť len vláda v spolupráci s Európskou komisiou," uviedol. Riešením je podľa neho autonómne zásobovanie domov prostredníctvom obnoviteľných zdrojov a smart riadenie energetickej bilancie domu. Uhoľné prázdniny vníma ako nesprávnu cestu.

"Je treba siahnuť po finančných prostriedkoch, ktoré prúdia z fondov a EÚ. Dôležitá je iniciatíva, aby KSK čerpal najmä z týchto zdrojov," vyhlásil Sinay. Košický kraj je podľa jeho slov fantastický pre rozvoj turizmu. Ako prioritu vidí Sobranecké kúpele. Myslí si, že región je dominantou IT biznisu a podľa neho by to kraj mal využiť pri boji s hekermi. "Všetky svoje skúsenosti a kompetencie chcem dať občanom. Chcem byť silný líder, vďaka ktorému bude KSK prijateľný pre život a prácu," dodal na záver.

Čierna diera financií

Záujem o kreslo župana KSK prejavil člen hnutia Republika Tomáš Janco. Generálny sekretár Slovenskej lekárskej únie si myslí, že hodnotiť energetickú krízu len ako krízu jedného druhu je optimistické. "Indikátory zo zahraničia vravia, že to nevyzerá len na energetickú krízu, ale na problém v každej oblasti. Bude to mať dopady na celú ekonomiku," vyjadril svoje obavy. V kontexte možného zatvárania škôl si myslí, že by sa mal podporiť "homeschooling". Ako uviedol, niektoré funkcie škôl by sa pri nižšom veku žiakov dali nahradiť rodičmi. 

Lokálna politika je podľa Janca čiernou dierou financií. "Je nutné urobiť audit hospodárenia," vyzval. Podľa jeho slov je v rámci nedávneho hekerského útoku na infraštruktúru kraja dôležité využívať Technickú univerzitu v Košiciach (ďalej len TUKE), aby sa predišlo podobným problémom. "Netreba sa zamerať na turizmus, ale na existenčné oblasti pre kraj," vyhlásil. Treba sa podľa neho zamerať na základné potreby ľudí. "Životný komfort pôjde extrémne dole. Ponúkam, že sa budem venovať základom," oslovil voličov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok