Reinkarnácia obce je kľúčová. Ako si Krásnohorské Podhradie poradí s upadajúcim turizmom?

ta3/PG
28.9.2022 19:02

Následky požiaru na hrade Krásna Hôrka, reinkarnácia kultúrneho a športového turizmu, riziká energetickej krízy, ale aj problémy s obecnou osadou boli témami piatej zo série Predvolebných diskusií ta3. Štyria kandidáti na post starostu obce Krásnohorské Podhradie bojovali o voličov vo Východoslovenskej galérii v Košiciach.

diskusie_3.jpg
TA3

Katastrofický turizmus

Záujem o znovuzvolenie na post starostu obce Krásnohorské Podhradie prejavil úradujúci starosta Peter Bollo, ktorý velí obci 12 rokov. Bývalý podnikateľ v nábytkárstve považuje požiar na hrade Krásna Hôrka za tragédiu. "Turizmus klesol na nulu. Bol to takzvaný katastrofický turizmus, kedy sa ľudia prišli pozrieť na ruiny," konštatoval. Ako ďalej uviedol, cesta za obnovením turizmu vedie cez zriadenie kempingov a otváranie nových ubytovacích alebo reštauračných zariadení prostredníctvom podnikateľov. "Nie sme čarodejníci či kúzelníci, a keď sa správanie ministra financií nezmení, nepohneme sa," kritizoval Bollo.

Kultúrne či spoločenské akcie museli podľa neho upadnúť pre pandémiu koronavírusu. Je však hrdý na to, že ju zvládli s minimálnymi škodami. "Nie sme realitná kancelária, voľné pozemky si musí riešiť súkromný sektor," vyjadril sa k téme možností rozširovania obce. Podľa jeho slov Krásna Hôrka potrebuje pri energetickej kríze pomoc od vlády. "Pokiaľ nebude pomáhať, my nezmôžeme nič," upozornil. Bollo na záver prezradil, že ho obec stále fascinuje. "Žijem a budem žiť pre túto obec čestne aj naďalej, budem bojovať za našich ľudí," prehovoril k voličom. 

V jednote je sila

Kandidátom na starostu Krásnohorského Podhradia je aj špecialista na elektroinštalácie a podnikateľ Marián Freivolt. O kormidlo mesta sa uchádza tretíkrát. Podľa jeho slov, obci vypadli pre požiar hradu príjmy z daní a ubytovania. Ako riešenie vníma vytvorenie podmienok pre reinkarnáciu turizmu. "Chcem podporiť vznik turistického centra a spojiť podnikateľov. Rozširovať možnosti pre turistov je kľúčové," prezradil. Podľa neho je turizmus pre obec dobrou reklamou.

Vyjadril nadšenie pre ďalšie rozširovanie obce. "Možnosť, ako by sa obec vedela dostať k pôde, je komunikácia s majiteľmi pozemkov a následne odkúpenie pre možných obyvateľov," navrhol. Občanom by mal počas energetickej krízy podľa neho pomôcť štát. Ľudia žijúci v osade v obci majú podľa jeho slov veľký problém. "Nemajú vodovod, žije sa im tam ťažko, ale na deťoch to nebolo vidieť. V škole boli pekne oblečené," povedal v kontexte problému s obecnou osadou. Ako ďalej uviedol, kľúčová je komunikácia s občanmi. Myslí si, že je nutná aktuálnosť webovej stránky obce. "Ponúkam odbornosť a dlhoročné skúsenosti práce s ľuďmi. Potrebujeme fungujúcu obec so službami pre obyvateľov. V jednote je sila," dodal na záver Freivolt. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok