Eurokomisia predstavila nový balík protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ruskej ropy

ta3 čtk
28.9.2022 16:29

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila plán nového balíka protiruských sankcií, ktorého cieľom je okrem iného vytvoriť "právny základ" pre globálne zastropovanie ceny ruskej ropy. Okrem tohto kroku únijná exekutíva navrhuje rozšírenie sankčného zoznamu s jednotlivcami a spoločnosťami a ďalšie "široké" obmedzenia obchodu s Ruskom, zamerané proti dovozu ruských výrobkov i vývozu niektorých technologických produktov alebo chemikálií.

"Tento strop na cenu ropy pomôže na jednu stranu obmedziť ruské príjmy, na strane druhej zachová na globálnom trhu stabilitu," vyhlásila von der Leyenová. "Dnes v tomto balíku pripravujeme právny základ pre tento strop na cenu ropy," pokračovala.

Postup EK nadväzuje na plán ohlásený v lete skupinou vyspelých ekonomík G7, ktorá si vytýčila cieľ od 5. decembra zaviesť globálne maximum na cenu ruskej ropy. Detaily mechanizmu zatiaľ nie sú jasné, ale predpokladá sa, že jeho jadrom by bol zákaz prepravovať či poisťovať dodávky ruskej ropy predávanej za cenu nad stanovenou hranicou. Plán vychádza z predpokladu, že systém bude výhodný aj pre krajiny ako je Čína, zatiaľ čo Rusko bude stále finančne motivované ropu na trh dodávať.

Európska únia prípravou nových sankcií reaguje na mobilizáciu vyhlásenú minulý týždeň prezidentom Vladimirom Putinom aj na hlasovanie o pripojení k Rusku narýchlo usporiadaná v Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny av samozvaných proruských útvaroch na východe krajiny.

"Sme odhodlaní donútiť Kremeľ zaplatiť za túto novú eskaláciu," povedala dnes predsedníčka EK. Nové reštrikcie v obchode podľa nej môžu Moskvu pripraviť o ďalšie miliardy eur a dotkli by sa sektorov spojených s "ruským vojenským komplexom". Či sa plán týka aj dovozu ruských diamantov, o zákaze ktorého sa v posledných dňoch špekulovalo, nebolo ihneď jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok