FOTO: V Prahe sa uskutočnila protivládna demonštrácia, organizátori chceli vystúpenie z EÚ a NATO

ta3 čtk
28.9.2022 16:40

V Prahe na Václavskom námestí začala demonštrácia proti vláde. Usporiadatelia zo zoskupenia Česká republika na 1. mieste požadujú demisiu päťkoaličného kabinetu a obrat politického smerovania krajiny. Na začiatku programu to povedal organizátor Jiří Havel. Na akciu dohliada polícia. Ďalšiu demontráciu chcú usporiadať 28. októbra.

Polícia na twitteri uviedla, že do centra metropoly podľa jej odhadu dorazili "nižšie desiatky tisíc" účastníkov. Prvého zhromaždenia na začiatku septembra sa podľa polície zúčastnilo asi 70-tisíc ľudí.

"Chceme o 180 stupňov otočiť politický smer v našej krajine. Túto zmenu chceme dosiahnuť nenásilnou cestou," uviedol Havel. Podľa druhého z usporiadateľov Ladislava Vrábela by mala vláda podať demisiu, vypísať by sa mali nové voľby a riadenie krajiny by mali prevziať "pro-národní odborníci". Prvým z rečníkov bol dekan Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Prahe Miroslav Ševčík.

Akcia sa začala krátko po 14:00 českou hymnou. Zaspieval ju spevák Tomáš Ortel, pôvodným menom Tomáš Hnídek. Usporiadatelia mali spočiatku drobnejšie technické problémy s prenosom diania z Václavského námestia do ďalších miest. Účastníci si so sebou priniesli národné vlajky a transparenty proti vláde. Na nich boli potrebné heslá "Koniec vlád chorých duchom, rozumom a charakterom" alebo "Zase rýľujeme držkou v zemi". Na mieste protestu bol aj stánok, kde komunisti zbierali podpisy na podporu svojho kandidáta na prezidenta Jozefa Skalu.

Organizátori sami seba označujú za politicky nezaradených občanov. Svojmu protestu dali podtitul Nenásilná revolúcia. Svoje požiadavky zverejnili už na svojej predchádzajúcej akcii na začiatku septembra. Žiadajú okrem iného uzavretie zmlúv na plyn priamo s Ruskom, vystúpenie z NATO, EÚ, OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), dobrovoľnosť očkovania či "ukončenie plánovaného riedenia národa" ukrajinskými utečencami. Medzi ďalšími požiadavkami je potravinová sebestačnosť či "oslobodenie" tuzemského priemyslu od "závislosti" na zahraničných spoločnostiach.

Podľa usporiadateľov sa dianie na Václavskom námestí prenáša naživo na obrazovky v centre Brna, Plzne, Liberca, Českých Budějovíc, Uherského Hradište, Karvinej, Havířove či Nejdku. Iného usporiadateľa, opozičné SPD, má demonštrácie proti vláde v Ostrave. Demonštráciu magistrátu nahlásil už koncom júna Vrábel. Oznámil, že dorazí 500 ľudí a na mieste bude desať usporiadateľov. V Brne a ďalších mestách sa na protivládnej demonštrácii zišli stovky ľudí

V Brne na Kapustovom trhu sa popoludní na protivládnej demonštrácii zišlo podľa odhadu polície a tajomníka mestskej časti Brno-stred Petra Štiky asi 1500 ľudí. Účastníci sledovali veľkoplošnú obrazovku s dianím na pražskom Václavskom námestí, kde sa konala hlavná časť podujatia. 

Protestné akcie sa dnes konali aj v ďalších českých mestách, stovky ľudí sa podľa polície zišli na plzenskom centrálnom námestí Republiky, okolo 500 v Liberci pred Domom kultúry a zhruba stovka v Olomouci na priestranstve pred krajským úradom pri vlakovej stanici. Demonštráciu nazvanú Česká republika na 1. mieste organizujú Jiří Havel a Ladislav Vrábel, ktorí stáli aj za demonštráciou, ktorej sa na začiatku septembra v Prahe podľa polície zúčastnilo asi 70-tisíc ľudí.

Akcia v Brne bola pokojná, polícia nemusela zasahovať. Účastníci akcie mali so sebou vlajky Českej republiky a tiež moravské vlajky. K videniu boli aj transparenty proti vláde, a to s nápismi ako napríklad "Fialo, to stačí, ste vojnoví štváči," alebo "Čo bláznite, veď sú tu ľudia." Protestujúci vďaka videoprenosu reagovali na dianie a príhovory na Václavskom námestí, ozýval sa piskot a skandovanie "demisiu, demisiu."

Hlavná časť podujatia sa koná práve na Václavskom námestí, tam podľa odhadu polície dorazili "nižšie desiatky tisíc" účastníkov. Akcia sa začala krátko po 14:00 českou hymnou. Zaspieval ju spevák Tomáš Ortel, pôvodným menom Tomáš Hnídek. Usporiadatelia mali spočiatku drobnejšie technické problémy s prenosom diania z Václavského námestia do ďalších miest.

Prenos sledovali ľudia aj na plzenskom centrálnom námestí Republiky, podľa odhadu polície sa tam zišli stovky ľudí, usporiadatelia akcie odhadli účasť na 1000 až 2000 ľudí. Účastníci boli vybavení českými zástavami, ale aj zástavami SPD či KSČM. Akcia bola zatiaľ podľa polície bez konfliktov, dohliadali na ňu štátna aj mestská polícia. Krátko po začiatku prenosu z Prahy sa spustil hustý dážď, námestie ale opustila len malá časť ľudí. Akcia je v Plzni nahlásená maximálne do 19:00, zvolávateľ plzenskej akcie Daniel Šváb ale predpokladá, že sa ľudia rozídu ihneď po skončení pražskej demonštrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok