U.S. Steel Košice opúšťa vyše 600 ľudí. Dostanú odstupné vo výške niekoľko desiatok tisíc eur

ta3 TASR
28.9.2022 13:31

Z košických oceliarní U. S. Steel aktuálne odchádza po dohode so zamestnávateľom a s odstupným viac ako 600 pracovníkov. Podľa podniku ide o súčasť snahy o vyššiu efektívnosť, a tým aj o zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu. Informoval o tom hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača.

US Steel 1140 px (TASR/Milan Kapusta)
TASR/Milan Kapusta

Opatrenia podľa oceliarní nie sú krátkodobými reakciami na zmeny na trhu s oceľou alebo na trhu s energiami, ale o dlhodobo plánované zlepšenia štruktúry nákladov dôležité pre nasledujúce roky.

"Do 30. septembra dokončujeme organizačný redizajn, ktorý štrukturálne zlepší konkurencieschopnosť nášho podnikania v náročnom oceliarskom priemysle. Nová štruktúra bude implementovaná v októbri a manažéri schválili odchod viac ako 600 ľuďom, ktorí sú súčasťou programu ponúkajúceho štedré odstupné, výrazne nad rámec požiadaviek v slovenskom zákonníku práce," uviedol Bača.

Podnik uvádza, že v rokoch 2019 až 2021 opustilo spoločnosť približne 2200 ľudí po podobných programoch, pričom im spoločnosť vyplatila celkovo takmer 50 miliónov eur. "Súčasné odstupné je založené na odpracovaných rokoch a tento rok to znamenalo v priemere na zamestnanca 32.000 eur. Toto má umožniť našim odchádzajúcim kolegom odísť do dôchodku skôr, alebo pomôcť im pri zmene profesie. Plánované zlepšenia v našej nákladovej štruktúre sú veľmi dôležité pre budúcnosť spoločnosti," konštatoval Bača.

Po najnovšom odchode stoviek zamestnancov v oceliarňach U. S. Steel klesne počet pracovníkov zhruba na 8300.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok