Európa je v novej fáze hybridnej vojny. Kontrola Nord Streamu musí počkať, plyn môže unikať aj dva týždne

ta3 ČTK
28.9.2022 13:35

Stále viac európskych politikov hovorí o poškodení plynovodov Nord Stream v Baltskom mori ako o sabotáži. Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkēvičs na Twitteri napísal, že týmto incidentom vstúpil kontinent do novej fázy hybridnej vojny. Za eskaláciu situácie na Ukrajine považuje úmyselné poškodenie plynovodov aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

d
TASR/AP

Dánsky minister energetiky a životného prostredia Dan Jörgensen povedal, že plyn bude unikať najmenej týždeň, kým sa plynovody medzi Ruskom a Nemeckom úplne vyprázdnia, až potom bude možné poškodené miesta detailnejšie preskúmať.

"NATO a EÚ by mali úmyselné útoky na Nord Stream brať vážne a patrične na ne reagovať," uviedol Rinkēvičs, ktorý o veci telefonicky hovoril so šéfom dánskej diplomacie Jeppom Kofodom. Dánsky minister obrany Morten Bodskov v stredu situáciu preberal so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom, podľa neho sa zhodli, že aliancia by mala lepšie chrániť kritickú infraštruktúru v členských krajinách.

"Rusko je v Baltskom mori silne vojensky prítomné a my očakávame, že bude ďalej rinčať zbraňami," uviedol Bodskov. Podľa neho potrvá jeden až dva týždne, kým bude bezpečné preskúmať miesta, kde sú plynovody poškodené, a zistiť, čo sa tam stalo.

Nejde vraj o náhodu

Z troch z celkových štyroch vetiev podmorských plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 po pondelkovom náhlom poklese tlaku uniká plyn. Škandinávski seizmológovia informovali, že v pondelok zaznamenali na dne Baltského mora výbuchy. Plyn uniká z troch miest blízko dánskeho ostrova Bornholm, a to v dánskych aj švédskych vodách. Švédska pobrežná stráž v stredu agentúre DPA oznámila, že množstvo plynu, ktoré sa dostáva z dna na hladinu, sa zatiaľ nezmenilo.

O úmyselnom poškodení v utorok hovorila dánska aj švédska vláda a tiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Tieto incidenty nie sú náhoda a majú vplyv na nás všetkých", povedal dnes šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Zatiaľ nie je jasné, kto alebo prečo na plynovody zaútočil.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová dnes oznámila, že na vyšetrovaní incidentu sa bude podieľať aj nemecké námorníctvo. "Okolnosti tohto znepokojivého incidentu sa musia rýchlo vyjasniť a treba zistiť, kto je zaň zodpovedný," povedala Lambrechtová.

Nórsky minister energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvôli incidentu zvýšilo úroveň bezpečnosti v okolí svojich ropných plošín aj pevninských terminálov. Podľa premiéra Jonasa Gahra Störeho však Nórsku žiadne konkrétne nebezpečenstvo nehrozí. Ruské veľvyslanectvo v Kodani podľa agentúry RIA Novosti požiadalo Kodaň, aby mu oznámila všetky podrobnosti o poškodeniach plynovodu, akonáhle ich bude mať k dispozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok