Pellegriniho poslanci neuspeli s viacerými návrhmi. Plénum odmietlo aj návrhy ĽSNS

ta3 TASR
28.9.2022 11:59

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Petra Pellegriniho neuspeli s viacerými návrhmi zákonov. Plénum v stredu odmietlo ich novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov či novelu zákona o majetku obcí. Poslanci odmietli aj niekoľko návrhov z dielne poslancov zo strany ĽSNS.

Mimoriadnu schôdzu na návrh Smeru-SD neotvorili. Ďalší pokus bude až v utorok
TASR - Jaroslav Novák

Nezaradení poslanci okolo šéfa Hlasu-SD Petra Pellegriniho navrhovali, aby štát ročne prispieval zväzu protifašistických bojovníkov 500.000 eur, pričom by sa tento príspevok mohol každoročne zvyšovať o infláciu. Pripomenuli, že zväz plní záslužné úlohy presadzovania demokratických princípov, humanizmu a zároveň vyzdvihuje pronárodný odkaz, avšak bez uznávania fašizmu, nacizmu či iných totalitných ideológií.

Novelou zákona o majetku obcí chceli umožniť, aby mohli do vlastníctva obcí z majetku štátu prejsť pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa nachádzajú v zastavanom území príslušnej obce. Plénum odmietlo aj ich novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Zvýšiť ňou chceli tarifný plat pre zamestnancov v školstve o desať percent.

Plénum neodsúhlasilo návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne poslancov ĽSNS. Návrhom chceli poslanci zmeniť volebný systém pri parlamentných voľbách tak, aby zloženie NR SR odrážalo pomerné zastúpenie regiónov Slovenska. Navrhovali rozdeliť Slovenskú republiku na dva volebné obvody.

Poslanci ĽSNS chceli tiež meniť Ústavu SR. Žiadali z nej vypustiť ustanovenie, že "právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky". Neuspeli ani s návrhom, aby príslušníkom Ozbrojených síl SR na území Slovenska velili výlučne slovenskí velitelia, teda občania SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok