Poškodenie Nord Streamu 1 bolo podľa Únie a polikov úmyselné. Je otázne, či sa vedenia dá opraviť

TA3 ČTK
28.9.2022 11:17

Poškodenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori spôsobili úmyselné útoky, domnievajú sa európski politici aj Európska únia. Zatiaľ nie je jasné, čo poškodenie spôsobilo, podľa Dánska bude miesto možné preskúmať najskôr za týždeň až dva. Plynovody sa podľa nemeckých médií už možno nikdy nebudú dať použiť, keďže sa do nich leje slaná voda, napísal Denník N.

Prevádzkovateľ plynovodného potrubia, konzorcium Nord Stream AG, dnes uviedlo, že zatiaľ nevylučuje, že sa vedenie podarí po havárii obnoviť a sprevádzkovať. Podľa nemeckej rozviedky to však možné nebude, napísali nemecké médiá. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a naopak spomínalo Spojené štáty. Moskva chce kvôli záležitosti zvolať rokovania Bezpečnostnej rady OSN.

Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs uviedol, že týmto incidentom vstúpila Európa do novej fázy hybridnej vojny. Dánsky minister obrany Morten Bodskov poznamenal, že Rusko má v Baltskom mori silnú vojenskú prítomnosť a dá sa očakávať, "že bude ďalej špargľovať zbraňami". O úmyselnom poškodení v utorok hovorila dánska aj švédska vláda a tiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella všetky dostupné informácie nasvedčujú tomu, že trojica únikov na plynovodoch Nord Stream nevznikla náhodou, ale je výsledkom zámerného postupu. Akékoľvek zámerné narušenie energetickej infraštruktúry v Európe podľa neho vyústi do masívnej reakcie.

Hoci európski predstavitelia Moskvu priamo neobvinili, Kremeľ dnes vyhlásil, že obvinenie Moskvy zo sabotáže sa dalo čakať. Dodal tiež, že je absurdné a hlúpe, a že zastavenie toku plynovodov podľa neho nie je v záujme Ruska ani Európy. Ruská diplomacia aj Kremeľ naopak prostredníctvom svojich hovorcov dnes poznamenali, že s otázkami ohľadom poškodenia Nordstreamu je potrebné sa obrátiť na amerického prezidenta Joea Bidena. Ten vo februári pred ruskou inváziou hovoril o "ukončení" projektu Nord Stream 2 v prípade, že Moskva Ukrajinu vojensky napadne.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, tie švédske potom v utorok varovali pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Plyn uniká vo veľkom množstve z troch rôznych miest blízko dánskeho ostrova Bornholm, a to v dánskych aj švédskych vodách.

"Nikto teraz nedokáže seriózne povedať, ako to tam dole vyzerá," povedal hovorca prevádzkovateľa plynovodu Ulrich Lissek. Dá sa vraj odhadovať, že poškodenie je rozsiahle, o spôsobe opravy alebo nákladoch na ňu nechcel špekulovať. Nemecké rozviedky podľa denníka Tagesspeigel varovali, že Nord Stream možno po havárii už nebude nikdy fungovať. Pokiaľ sa nepodarí potrubie opraviť veľmi rýchlo, dostane sa do neho obrovské množstvo slanej vody, čo spôsobí koróziu.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová dnes oznámila, že na vyšetrovaní incidentu sa bude podieľať aj nemecké námorníctvo. Nórsky minister energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvôli incidentu zvýšilo úroveň bezpečnosti v okolí svojich ropných plošín aj pevninských terminálov. Nórska vláda následne oznámila, že na miesto vyšle armádu.

Nord Stream možno už nikdy neopravia, Európa sa začína báť o kritickú infraštruktúru, píše Denník N. Plynovody sa podľa nemeckých médií už možno nikdy nebudú dať použiť, keďže sa do nich leje slaná voda. Nie sú v nich žiadne malé trhliny, ale veľké diery. Veľmi pravdepodobne ich spôsobili explózie 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok