Súd EÚ rozhodol. Žalobu Babišovho Agrofertu na europarlament zamietol

TA3 ČTK
28.9.2022 10:54

Všeobecný súd Európskej únie žalobu holdingu Agrofert na Európsky parlament. Firma so žalobou chcela domôcť prístupu k dokumentom, ktoré sa týkajú rezolúcie o strete záujmov bývalého premiéra Andreja Babiša. Agrofert rozhodnutie súdu nemá zatiaľ k dispozícii, vyjadrí sa až po jeho obdržaní, povedal hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský.

Súd EÚ rozhodol. Žalobu Babišovho Agrofertu na europarlament zamietol
TASR/Jaroslav Novák

Agrofert požadoval poskytnutie záverečnej auditnej správy Európskej komisie a listu, ktorý kvôli stretu záujmov poslala Babišovi. Súd dospel k záveru, že EP riadne odôvodnil utajenie listu a že časť správy už zverejnila samotná komisia.

Spor sa týkal dokumentov, ktoré predvlani viedli europoslanca k schváleniu rezolúcie kritizujúcej Babišov stret záujmov. České orgány tiež rezolúcia vyzývala k ochrane európskeho rozpočtu. Firma tvrdila, že ich sprístupnenie je vo verejnom záujme, čo ale parlament odmietol.

Sudcovia v Luxemburgu v dnešnom rozhodnutí dospeli k záveru, že časť audítorskej správy už zverejnila komisia, a firma teda nemá dôvod žiadať o jej poskytnutie parlament. Nič na tom nemení ani fakt, že komisia nezverejnila úplnú správu, pretože podľa súdu by Agrofert rovnako nemal nárok na sprístupnenie neverejnej časti.

V prípade listu potom podľa sudcov EP dostatočne zdôvodnil, prečo by jeho sprístupnenie mohlo "ohroziť cieľ auditného vyšetrovania, a to tým skôr, že vzhľadom na priame zapojenie českého predsedu vlády bolo vždy dôležité rešpektovať dôvernosť dialógu medzi ním a komisiou".

Audit komisie dospel k záveru, že Babiš mal ako český premiér rozhodujúci vplyv na Agrofert, aj keď ho vložil do trustových fondov. Babiš nesúhlasil a tvrdil, že vyhovel českým zákonom.

Europoslanci mali s Babišom za jeho pôsobenie na čele českej vlády dlhodobé spory. Vo svojich uzneseniach ho vyzývali, či sa vzdá vplyvu na Agrofert, alebo odstúpi z vládnej funkcie. Premiér to odmietal a europoslancov obviňoval zo zaujatosti kvôli ich politickej príslušnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok