Po Česku aj Rakúsko. Na hraniciach so Slovenskom zavedie kontroly, Naď je skeptický

TA3 TASR
28.9.2022 08:41

Rakúsko od štvrtka začne kontroly na hraniciach so Slovenskom. Informoval o tom hovorca rakúskeho ministerstva vnútra. Podľa Viedne ide o reakciu na krok Českej republiky, ktorá v pondelok ohlásila dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom kvôli nelegálnej migrácii. Minister obrany SR Jaroslav Naď má na to iný názor.

Kontroly, ktoré zavádza Rakúsko, majú tiež platiť od polnoci zo stredy na štvrtok, teda od rovnakého okamihu ako na hraniciach medzi Českom a Slovenskom. Minister vnútra Gerhard Karner stanici Ö1 povedal, že Rakúsko tak chce predísť tomu, aby prevádzači obchádzali kontroly na českých hraniciach cestou cez Rakúsko.

"Máme už rozsiahle opatrenia na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom. Teraz bude polícia kontrolovať aj hranicu so Slovenskom. Musíme byť rýchlejší ako prevádzači. Hlavným cieľom je boj s organizovaným prevádzačstvom," povedal Karner. Podľa neho sa policajti zamerajú hlavne na vozidlá, ktoré podľa ich skúseností migrantov často prevážajú - čo sú najmä biele dodávky.

Česká vláda rozhodla o zavedení hraničných kontrol so Slovenskom v pondelok, v prvej fáze majú trvať desať dní. Podľa nej ide o spôsob, ako bojovať s nelegálnou migráciou. Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že kontroly na hraniciach nepovažuje za správnu cestu. Podľa neho by sa mali chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru, nie tie vnútorné. Slovenská opozícia aj médiá zavedenie kontrol interpretujú ako zlyhanie ministra vnútra Romana Mikulca.

V Rakúsku migranti do konca tohtoročného augusta podali viac ako 56 000 žiadostí o azyl. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast skoro o 200 percent, uviedla agentúra APA. Podľa nej ide väčšinou o žiadosti od ľudí, ktorí nemajú na azyl v Rakúsku nárok. Najčastejšie ide o obyvateľov Indie, Pakistanu, Maroka a Tuniska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok